GOSPEL U LISINSKOM

Angels in Harlem digli Zagrepčane na noge

05.12.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Angels in Harlem Gospel Choir održao je koncert pred prepunom dvoranom Vatroslav Lisinski u subotu, 4. prosinca, a izveo je neke od najpoznatijih duhovnih i božićnih pjesama

Zbor koji je svjetsku slavu stekao zahvaljujući tome što ga je Bono Vox pozvao da mu se pridruži na turneji otkrio je znatiželjnoj i dobro raspoloženoj zagrebačkoj publici zbog čega je stekao naziv Anđeli u Harlemu. Vrhunske izvedbe glazbenika sjajnih pjevačkih sposobnosti, koje su osobito dolazile do izražaja u solo točkama, a koje je zagrebačka publika oduševljeno prihvatila, zasigurno su bile razlog zbog kojih su nastupali i za Nelsona Mandelu i na inauguraciji Baracka Obame koji ih je nazvao svojim omiljenim gospel sastavom.

Devetero pjevača, praćeni klavijaturama i bubnjevima, pokazali su rasplesanoj zagrebačkoj publici zbog čega slove za jedan od najboljih svjetskih gospel zborova. Pojedine a capella dionice te fantastična izvedba standarda 'Amazing Grace' doveli su publiku do delirija, pa je većinu koncerta provela na nogama i plešući, a na koncu su se pridružili izvođačima na pozornici. Čak je i najskeptičnijima bilo teško oduprijeti se dobroj atmosferi.

Pjevanje je ključni element baptističke mise, a zbor ima značajnu ulogu u tom obredu koji je, za razliku od ovdašnjih bogoslužja, glasan i veseo spektakl u kojemu aktivno sudjeluju svi prisutni. Naslanjajući se na takvu tradiciju i Angels in Harlem Gospel Choir priredio je spektakl u koji je  uvukao gotovo cijelu dvoranu Lisinski. Intenzivna komunikacija s publikom koju su kontinuirano pozivali na ples, pljeskanje i sudjelovanje u spektaklu urodila je plodom i teško je zamisliti da je itko s koncerta otišao nezadovoljan.

Angels in Harlem Gospel Choir je prva postava Harlem Gospel Choira iz New Yorka koja je u svoje 24 godine postojanja obišla gotovo cijeli svijet u želji da svoje poruke ljubavi i mira podijele s tisućama ljudi različitih kultura. Njihova misija je promovirati afroameričku kulturu kroz gospel.

Tijekom dugogodišnje karijere zbor je surađivao s najvećim zvijezdama popa kao što su U2, The Chieftains, Diana Ross, Whoopi Goldberg, Harry Belafonte, Lyle Lovett i drugi.