ELEMENTAL U VIROVITICI

Mirela Priselac: 'U pjesmi psujem s razlogom'

07.11.2010 u 18:12

Bionic
Reading

'U zadnjih dvadesetak godina u hrvatskoj se politici stalno susreću ista lica i čuju iste floskule, nulti govor, uvježbani odgovori. Tu srećemo ljude koji nemaju pojma što rade i jedini im je interes 'u se, na se i poda se', rekla je britka pjevačica Elementala

Svojim nastupom sinoć u virovitičkom Barcode caffeu, a u sklopu brucošijade studenata Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici, zagrebački je Elemental vrlo brzo osvojio srca brojne, većinom mlade publike.

Mirela Priselac, naočita, izravna i u pristupu neopterećena pjevačica iznimnih glasovnih sposobnosti je, čini nam se, ponajprije zaslužna za to. Neviđenom je lakoćom pridobila Virovitičane na pjesmu već u prvim minutama nastupa, a tako je, rekla je za tportal, uvijek na koncertima Elementala – gdje god nastupao. Prije nekoliko godina već su

nastupili u Virovitici, zajedno s Vatrom - lokalnim rock bandom - kada je atmosfera, tvrdi, također bila jedinstvena.

'Zagreb je za nastupe puno 'teži', premda za to nema pravila. Zagrebačka publika ima priliku vidjeti sve i svašta i koncerti im nisu tjedni, nego gotovo dnevni događaj. U goste im dolaze i velike zvijezde pa, da bi zadovoljio kriterije, ipak moraš ponuditi nešto više nego što bi to, recimo, ponudio u Sisku', kazala je. U manjim mjestima, dodaje, zna biti izazov podići publiku na noge.

Govoreći o psovkama u tekstovima pjesama koje, naizgled, odudaraju od stereotipa nježne ženske prirode, kaže da u njima ne psuje bez razloga. 'U tekstu psovka ima svoju težinu. Možda se neki sa mnom ne bi složili, ali ona je sastavni dio govornog jezika i ponekad je potrebna da se netko malo trgne, da naglasite ono do čega vam je stalo. U krajnjem slučaju, riječ je o rapu, pjesništvu s ulice kakvo, možda, akademski krugovi neće odobriti jer se libe psovanja, ali ono je u svakodnevnom govoru prisutno.'

Upitana što, kao 'buntovnica s razlogom', predana reperica i mlada hrvatska nada, misli o stanju u zemlji, Priselac je odgovorila:
'Država je pred bankrotom, a, u principu, nemamo ljude koji bi mogli stati na vlast u interesu naroda. Oni koji su opozicija, kad dođu na vlast, povampire se. U zadnjih dvadesetak godina u hrvatskoj se politici stalno susreću ista lica i čuju iste floskule, nulti govor, uvježbani odgovori. Tu srećemo ljude koji nemaju pojma što rade i jedini im je interes 'u se, na se i poda se', bila je britka u završnim mislima pjevačica Elementala.

Elemental je hrvatska hip – hop grupa nastala 1998. godine te danas djeluje u izmijenjenom sastavu. Članovi benda su: Mirela Priselac Remi (MC, vokal), Luka Tralić Shot (MC, vokal), Erol Zejnilović (gitara), Ivan Vodopijec (bubanj), Davor Zanoški (klavijature), Konrad Lovrenčić (bas), Nataša Tonković (prateći vokal).