POČEO MINIVAL

Poetika ulice u Gjuri 2 i siloviti rock u Quasimodu

04.11.2010 u 14:57

Bionic
Reading

Prva večer ovogodišnjeg Minivala zagrebačkoj publici pružila je mnoštvo hip hop zadovoljstva, dok su Splićani uživali u rocku koji dolazi

Zagrebačko otvaranje Minivala proteklo je u odličnoj atmosferi poznatog zagrebačkog kluba Gjuro 2. Brojnoj, iznimno raspoloženoj publici predstavila su se tri nova mlada MC-a koji zadnjih godina krče svoj put na demo sceni.

Vule Košmar, virovitičko-zagrebački MC, svojih je 20 minuta sjajno iskoristio, te je uz pomoć repera Dusta i sjajne vokalistice Berny B. Vule publici predstavio pjesme sa svoja dva demo izdanja te trećeg koje je u pripremi.

Drugi je nastupio Kali iz Zagreba, u vokalnoj pratnji starog partnera Djubreta. Inteligentne rime, prava ulična poetika i old school beatovi digli su na noge čitav klub i atmosferu doveli do vrhunca.

Jednakom žestinom publiku je osvojio i Dombe aka Rapoman, gotovo dva metra visok, markantan MC iznimno jasne i čiste dikcije, vokalno superioran i autorski potpun reper.

Sva tri zagrebačka natjecatelja pokazali su da je došlo vrijeme za transformaciju iz demo izvođača u izvođača s ugovorom, što na kraju i jest uloga Minivala. Već sljedeći tjedan hip hop krak Minivala seli se u Osijek poslušati što tamošnji MC-evi spremaju.

U Splitu Minival je krenuo neviđenom snagom. Kultni splitski rock klub Quasimodo ugostio je prvo troje natjecatelja s rock predznakom koji su nastupili pred više od 200 jako bučnih fanova. Pred njih su prvi izašli dubrovački Embassy 615 koji na demo sceni već uživaju kultni status. Specifičan indie zvuk koji povlači dosta paralela s, primjerice Jesus and Mary Chain, oduševio je klub.

Nakon njih na red je došla Sirova snaga, po svemu potpuno različit bend, koji u Splitu evidentno ima vjernu bazu fanova. Crpeći inspiraciju iz zagorskih popevki i raznih lakonotnih festivala, splitska družina proizvela je već zavidan broj autorskih pjesama koje je publika znala napamet.

Za kraj je na pozornicu Quasimoda izašao Merkur iz Kaštela, čvrsta, punokrvna rock petorka, specifična po ženskom vokalu u radiofoničnom i pitkom zvuku s fino razrađenim aranžmanima, što je publika itekako nagradila pljeskom.

Nastupi prvog rock Minivala pokazali su da nas bez sumnje čeka žestoka borba do zadnjeg rifa, ali i da je pred nama nova generacija glazbenika koja je dočekala svoju priliku.