Glazba SAMI PROTIV SVIH

Solo karijere domaćih zvijezda

  • Autor: D. Jagatić
  • 12.11.2010 8:42:15
  • 12.11.2010 8:00:00

Svako toliko s globalne glazbene scene u medije dospije vijest da se neka grupa rasformirala i da njezin frontmen započinje solo karijeru. Štoviše, čim se na sceni pojavi neka nova grupa s karizmatičnim pjevačem ili zanosnom pjevačicom, zlobnici odmah otvaraju kladionicu kladeći se na godine koje će provesti u grupi prije početka solo karijere. Ni kod nas nije nimalo drukčija situacija. No, zašto je tome tako i tko je sve od današnjih zvijezda karijeru započeo u grupi?

Razlozi odlaska pjevačice ili pjevača iz neke grupe teško je svesti pod zajednički razlog jer ipak su u pitanju individualne sudbine i osobni razlozi svakoga od njih, no jedna je činjenica prisutna u svim takvim sudbinama. Najveći dodir slave, osjećaja moći, dodira obožavatelja, pjevanja s publikom, izdvojenosti od ostalih članova grupe i medijske eksponiranosti snosi upravo frontmen odnosno frontgirl. Iz istih razloga, svaka pjevačica ili pjevač svjesni svega nabrojanoga kad-tad dođu u konflikt s ostalim članovima svoje grupe postavljajući u jednom momentu neke svoje uvjete, znajući da će ili biti kako oni kažu ili će započeti solo karijeru. Istovremeno i nerijetko, najisturenija osoba benda vrlo često ima neku svoju viziju razvoja zajedničke karijere koja se najčešće, u pravilu, razlikuje od maštanja i planova ostatka grupe.


Nažalost, istovremeno je to i najčešći razlog raspada neke grupe, ali i početak uspješne ili promašene solo karijere. Hrvatska obiluje primjerima domaće pop rock povijesti relativno uspješnih grupa i znatno uspješnijih solo karijera njihovih pjevačica i pjevača. Jedan od takvih primjera je i karijera Massima Savića koji je karijeru počeo kao frontmen grupe Dorian Gray. Kao što je poznato, Massimo je danas jedan od najcjenjenijih hrvatskih pjevača, dok nove generacije skoro da nikada i nisu čule za grupu u kojoj je počeo karijeru. I Damir Urban pjevati je počeo u grupi Laufer, Goran Karan u rock grupi Big Blue, Drago Mlinarec u grupi 220, Vanna u grupi ET itd. Tko zna hoće li u dogledno vrijeme putem solo karijere krenuti Davor Gobac, Mile Kekin (koji iza sebe već ima jedan solo album), Indira Vladić, Mrle i Prlja, Yaya, Remi…

Pogledamo li ostatak hrvatskih pop i rock zvijezda dolazimo do zaključka da je, zapravo, najveći broj današnjih zvijezda potekao upravo iz neke grupe:

Goran Karan                  Big Blue
Massimo Savić              Dorian Gray
Drago Mlinarec             220
Dado Topić                    Time
Doris Dragović              More
Matko Jelavić                More
Damir Urban                 Laufer
Vlado kalember            Srebrna krila
Davorin Bogović            Prljavo kazalište
Dragan Lukić Luky        Đavoli / The Beat Fleet
Zlatan Stipišić Gibonni  Osmi putnik
Ivana Vrdoljak Vanna   ET
Darko Rundek               Haustor
Dino Dvornik                Kineski zid
Goran Bare                   Majke
Mojmir Novaković        Legen
Neno Belan                   Đavoli
Danijela Martinović      Magazin
Jelena Rozga                Magazin
Sanja Doležal               Novi fosili
Jura Stublić                  Film
Renato Metessi            Zvijezde
Emilia Kokić                 Riva
Damir Halilić Hal         En Face
Jasmin Stavros           Delfini, More
Tamara Obrovac         Tabasco Bend
Sandi Cenov                Fantomi
Maja Vučić                   Divas
Marija i Ivana Husar   Divas
Tina Rupčić                 Maxmett
Đana Šegon                Kultura
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više