SAMI PROTIV SVIH

Solo karijere domaćih zvijezda

12.11.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Svako toliko s globalne glazbene scene u medije dospije vijest da se neka grupa rasformirala i da njezin frontmen započinje solo karijeru. Štoviše, čim se na sceni pojavi neka nova grupa s karizmatičnim pjevačem ili zanosnom pjevačicom, zlobnici odmah otvaraju kladionicu kladeći se na godine koje će provesti u grupi prije početka solo karijere. Ni kod nas nije nimalo drukčija situacija. No, zašto je tome tako i tko je sve od današnjih zvijezda karijeru započeo u grupi?

Razlozi odlaska pjevačice ili pjevača iz neke grupe teško je svesti pod zajednički razlog jer ipak su u pitanju individualne sudbine i osobni razlozi svakoga od njih, no jedna je činjenica prisutna u svim takvim sudbinama. Najveći dodir slave, osjećaja moći, dodira obožavatelja, pjevanja s publikom, izdvojenosti od ostalih članova grupe i medijske eksponiranosti snosi upravo frontmen odnosno frontgirl. Iz istih razloga, svaka pjevačica ili pjevač svjesni svega nabrojanoga kad-tad dođu u konflikt s ostalim članovima svoje grupe postavljajući u jednom momentu neke svoje uvjete, znajući da će ili biti kako oni kažu ili će započeti solo karijeru. Istovremeno i nerijetko, najisturenija osoba benda vrlo često ima neku svoju viziju razvoja zajedničke karijere koja se najčešće, u pravilu, razlikuje od maštanja i planova ostatka grupe.


Nažalost, istovremeno je to i najčešći razlog raspada neke grupe, ali i početak uspješne ili promašene solo karijere. Hrvatska obiluje primjerima domaće pop rock povijesti relativno uspješnih grupa i znatno uspješnijih solo karijera njihovih pjevačica i pjevača. Jedan od takvih primjera je i karijera Massima Savića koji je karijeru počeo kao frontmen grupe Dorian Gray. Kao što je poznato, Massimo je danas jedan od najcjenjenijih hrvatskih pjevača, dok nove generacije skoro da nikada i nisu čule za grupu u kojoj je počeo karijeru. I Damir Urban pjevati je počeo u grupi Laufer, Goran Karan u rock grupi Big Blue, Drago Mlinarec u grupi 220, Vanna u grupi ET itd. Tko zna hoće li u dogledno vrijeme putem solo karijere krenuti Davor Gobac, Mile Kekin (koji iza sebe već ima jedan solo album), Indira Vladić, Mrle i Prlja, Yaya, Remi…

Pogledamo li ostatak hrvatskih pop i rock zvijezda dolazimo do zaključka da je, zapravo, najveći broj današnjih zvijezda potekao upravo iz neke grupe:

Goran Karan                  Big Blue
Massimo Savić              Dorian Gray
Drago Mlinarec             220
Dado Topić                    Time
Doris Dragović             More
Matko Jelavić                More
Damir Urban                Laufer
Vlado kalember            Srebrna krila
Davorin Bogović           Prljavo kazalište
Dragan Lukić Luky       Đavoli / The Beat Fleet
Zlatan Stipišić Gibonni Osmi putnik
Ivana Vrdoljak Vanna  ET
Darko Rundek              Haustor
Dino Dvornik               Kineski zid
Goran Bare                  Majke
Mojmir Novaković        Legen
Neno Belan                  Đavoli
Danijela Martinović     Magazin
Jelena Rozga               Magazin
Sanja Doležal              Novi fosili
Jura Stublić                 Film
Renato Metessi           Zvijezde
Emilia Kokić                Riva
Damir Halilić Hal         En Face
Jasmin Stavros           Delfini, More
Tamara Obrovac         Tabasco Bend
Sandi Cenov               Fantomi
Maja Vučić                   Divas
Marija i Ivana Husar  Divas
Tina Rupčić                Maxmett
Đana Šegon                Kultura