NEUMRLI KRALJ ROCKA

Svijet obilježava 70. godišnjicu Lennonovog rođenja

09.10.2010 u 14:32

Bionic
Reading

Legendarni britanski glazbenik John Lennon, jedan od osnivača The Beatlesa, navršio bi 9. listopada 70 godina, a tu će godišnjicu danas od Liverpoola preko New Yorka do Reykjavika proslaviti milijuni njegovih obožavatelja, organizirajući izložbe, koncerte i razne druge manifestacije u znak sjećanja na njega

John Lennon i Yoko Ono

Svečanosti su već počele u Lennonovu rodnome gradu Liverpoolu, gdje će dvadesetak manifestacija u Johnovu čast trajati puna dva mjeseca - od subote 9. listopada do 9. prosinca, kada se navršava trideseta godišnjica njegova ubojstva. Ondje će u subotu spomenik mira otkriti njegov sin iz prvoga braka Julian i prva supruga Cynthia

John Lennon, član slavne britanske četvorke koju su uz njega činili Paul McCartney, Ringo Star i George Harrison, zajedno s McCartneyjem autor je velike većine njihovih najpoznatijih hitova.

Lennonova muza i druga partnerica Yoko Ono, s kojom ima sina Seana, u subotu će u blizini Reykjavika otvoriti događanje pod nazivom Imagine Peace, posvećeno Johnu, a predstavit će ga Yoko Ono Plastic Band, koji je prošle godine ponovno oživjela u suradnji sa Seanom.

I u New Yorku, gradu u kojemu je živio i u kojemu je ubijen 8. prosinca 1980., organizirat će se proslava sedamdesetog rođendana Johna Lennona, a 12. studenoga u Velikoj jabuci održat će se veliki koncert na kojemu će, među ostalima, nastupiti Patti Smith i Cyndi Lauper

Francuzi upravo izdaju knjigu fotografija koja obuhvaća Lennonove newyorške godine, a snimio ih je Bob Gruen za izdanje Fetjainea, pet godina nakon izdanja na engleskom jeziku.

'Zamisli da svi ljudi žive u miru..., možeš reći da sam sanjar, no nisam jedini', riječi su jedne od Lennonovih najpoznatijih pjesama. Mnogobrojnim kampanjama John se aktivno angažirao za mir u svijetu, a veliko priznanje njegovu stvaralaštvu je izjava priznatoga dirigenta svjetskoga glasa Leonarda Bernsteina, koji je svojedobno kazao: 'Lennonova glazba sigurno će trajati toliko dugo koliko i djela Brahmsa, Beethovena i Bacha'.

Rođen je kao John Winston Lennon 9. listopada 1940. godine, dana kada su nad Liverpoolom padale bombe, a već s 15 godina osnovao je prvi benda 'Quarrymen', u kojemu su mu se kasnije pridružili McCartney i Harrison.

Lennonov ubojica Mark David Chapman je nakon skoro 30 godina još uvijek u zatvoru. Nedavno je šesti put odbijena njegova molba za puštanjem na slobodu, a Yoko Ono se tomu oduvijek protivi.

John Lennon: Starting Over