POVIJEST ROCK'N'ROLLA

Kako su nastala imena rock bendova

13.10.2010 u 07:40

Bionic
Reading

AC/DC su inspiraciju našli na šivaćoj mašini, Duran Duran u filmu 'Barbarella', The Killers u spotu New Ordera, ZZ Top su obožavali BB Kinga

Legendarni gitarist grupe  grupe AC/DC Angus Young, osim virtuoznim sviranjem gitare, proslavio se i svojim kratkim hlačama zbog kojih se zapravo bend i zove tako kako se zove. Naime, malom je Angusu sestra šivala školsku uniformu na šivaćoj mašini na kojoj je malim slovima pisalo AC/DC, što je oznaka za izmjeničnu struju, a što je Angusu dalo ideju da tako nazove svoj rock bend.

Beatlesima je ime dao John Lennon inspiriran grupom The Crickets Buddyja Hollyja. Iako je prvobitni naziv benda bio Beetles, s vremenom se promijenio u Baetles. No, tijekom karijere, Paul McCartney i George Harrison otkrili su da je beetles zapravosleng za curu motorista koji se prvi put pojavio u filmu 'The Wild Ones' s Marlonom Brandom i Leejem Marvinom u glavnim ulogama.

Creedence Clearwater Revival inspiraciju su pronašli u najobičnijoj reklami za pivo. Prvo ime benda bilo je The Golliwogs, no Johnu Fogertyju sviđala se reklama za pivo Olympia koja se bazirala na čistoj vodi (clear water). Revival je bio njihova nada u uspjeh, a sve zajedno trenutak inspiracije vjerojatno pojačan spomenutim prehrambenim artiklom.

Prvo ime grupe Duran Duran bilo je Rum Runner, ali su pod dojmom znanstveno-fantastičnog filma 'Barbarella' iz šezdesetih uzeli ime Dr. Duranda Duranda.


ELO ili Electric Light Orchestra ime je koje su članovi grupe pažljivo smislili jer su htjeli da sam naziv benda označava njihovu fuziju tradicionalnih instrumenata poput violine i violončela te klasičnih rock instrumenata. Pretenciozno, ali su svejedno ušli u povijest.

Prva grupa Roda Stewarta Faces uzela je ime po terminu 'face' (lice ili faca) koji su koristili Moodsi, rokeri šezdesetih, označavajući tako važnu osobu među njima. Zanimljivo je da se grupa u početku zvala Small Faces.

Najtiražniji punkeri na svijetu, kalifornijska grupa Green Day nije previše filozofirala oko imena. 'Green' (zeleno) su zvali marihuanu, pa su svojem guštu samo pridodali dan.

The Human League
naziv je carstva iz 2415. godine iz jedne SF igre Starforce: Alpha Centauri koju je jako volio igrati frontmen grupe Martyn Ware, a koji je bend na početku nazvao The Future. Očito je zaljubljenik u SF.

Pravo značenje imena Iron Maiden znaju milijuni njihovih obožavatelja širom svijeta, no ne škodi ponoviti da je u pitanju srednjovjekovna sprava za mučenje koja je svojim nazivom savršeno odgovarala novom heavy metal bendu. Sprava je napravljena poput sarkofaga ili kovčega veličine čovjeka, iznutra ispunjenog pričvršćenim šiljcima i noževima.

Kao i Youngu, i Paulu Welleru je sestra bila inspiracija. Štoviše, tijekom jednog obiteljskog doručka zaključila je da već postoji grupa koja se zove Bread (kruh), ali ne i grupa koja se zove Jam (džem, pekmez). Weller je istog trenutka odlučio tako nazvati svoju grupu.

Grupa The Killers inspiraciju su pronašli u spotu za singl 'Crystal' grupe New Order. Naime, The Killers je pisalo na bubnjevima imaginarne grupe koja izvodi tu pjesmu.


Ime Led Zeppelin nastalo je šalom bubnjara Keitha Moona koji je osnivanje novog benda Jimmyja Pagea proglasio totalnim neuspjehom usporedivši ih s olovnim cepelinom (Lead Zeppelin). Pageu se dopala šala, pa je samo promijenio prvu riječ kako bi ime benda zvučalo još opskurnije.

Monty Python bili su inspiracija grupi Manic Street Preachers. Velškim se rokerima dopao epizodni lik manijakalnog uličnog propovjednika (Manic Street Preacher) iz filma 'Life of Brian' Monty Pythona.

Za razliku od grupe ELO koja je nazivom htjela opisati zvuk grupe, Kurt Cobain je odlučio imenovati grupu suprotnu zvuku grupe. Tako je nasuprot žestokom rock zvuku punom bijesa i boli nastala Nirvana koja je, u budizmu, stanje potpunog blaženstva i spokoja.

Mladi je Noel Gallagher bio scenski pomoćnik (roadie) na turneji grupe The Inspiral Carpets koja je svojevremeno bila na turneji tijekom koje su nastupali i u Oasis Leisure Centru. Plakata je godinama stajao na zidu mladog Noela i u vrijeme kad je s bratom osnovao grupu Rain. Ubrzo je bratu Liamu sinulo da bi se mogli nazvati Oasis.

Ime grupe Pink Floyd nije nastalo zbog ružičastog prasca, već zbog toga što je grupa Tea Set, kako se u početku zvala, nakon nekog vremena shvatila da postoji još jedna grupa istog imena, a jedan od osnivača grupe Syd Barrett je obožavao bluzere Pinka Andresona i Floyda Councila želeći ih nekako spojiti u imenu svoje grupe. Na kraju mu je to i uspjelo s grupom koja je postala slavnija i popularnija i od Pinka i od Floyda

Iako je njegove kolege iz benda Rogera Taylora i Briana Maya jako živcirao sav taj gay imidž, Freddie Mercury ipak je bend nazvao Queen obrazlažući da je to snažno ime, univerzalno i vrlo direktno.

Rolling Stonesi
su, kao i mnogi drugi rokeri, bili veliki obožavatelji bluesa. Prema izjavi susjeda Davea Godina, koji je u mladim danima bio susjed Micka Jaggera, Stonesi su ime odabrali po EP-u Muddyja Watersa koji je Godin posjedovao, a na kojem se nalazila i pjesma 'Rolling Stone Blues'.


Sex Pistols zapravo su poslužili kao reklama za trgovinu sado-mazo odjeće njihovog menadžera Malcolma McLarena koji je stvarajući novu grupu razmišljao i o imenima: Swankers, Kid Gladlove, The Strand The Damned and QT Jones and the Sex Pistols

Prvi bend Robbieja Williamsa Take That naziv grupe duguje Madonni. Točnije, jednom magazinu s čije je naslovnice njihov menadžer Nigel Martin-Smith pročitao 'Madonna: Take That and Party'. 'Take That and Party' bio je ujedno i naziv njihovog prvog albuma.

U2 su dugo smišljali ime svog benda. Još iz srednje škole u Dublinu kada su se zvali Feedback, pa potom The Hype, da bi se na kraju nazvali po američkom špijunskom avionu iz vremena hladnog rata.

Westlife se na početku karijere zvao Westside jer su tri člana dolazila sa zapadne obale Irske, no nakon što su saznali da postoji hip hop grupa Westside Connection, odlučili su promijeniti ime u Westlife

Bradonje iz grupe ZZ Top obožavale su blues legendu BB Kinga i poželjeli se nazvati ZZ King. Međutim, zaključili su da bi to moglo zbuniti publiku, pa su se nazvali ZZ Top jer je za njih BB King na samom vrhu (on the top).