Yammat kompilacija

Yammat kompilacija

15.07.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Nije u pitanju novi album grupe Yammat, već vrlo zanimljiva kompilacija izvođača koji su zvukom i stilom bliski grupi Yammat i koja predstavlja novu etiketu Yammat Records. Diskografska kuća koja se opredijelila za specifičan down tempo i elektronske plesne ritmove promovirajući istovremenu karakterističnu zagrebačku školu urbane plesne glazbe

Osim neizostavne grupe Yammat, od koje je sve i počelo, na kompilaciji se nalaze grupe Das Wegas, Sappa, Nipplepeople, Egoclinique i Agramsville. Svaka od njih zastupljena je s po tri pjesme, odnosno remiksa već postojećih pjesama. 16 skladbi koje variraju od fantastičnih do slabijih. Daleko pametnije složena kompilacija od onih na kakve smo, nažalost, navikli, a na koje izdavači najčešće na disk od 70 minuta stave 16 do 20 izvođača. Ukratko, odličan uvid u kreativnost, glazbeni smjer, potencijal i sve ostale kvalitete spomenutih šest izvođača.

Valja svakako spomenuti da iz svega stoji Alen Balen koji je od imena Yammat u proteklih desetak godina stvorio brand jer osim samog benda pod tim je imenom dug niz godina vodio i radijski program Yammat FM, promovirajući izvođače sličnog glazbenog stila iz cijelog svijeta da bi napokon osnovao i Yammat Records koji je odlučio promovirati i predstaviti ovom kompilacijom. Najbolja moguća promocija nove etikete i stil koji će Yammat Records njegovati u svom katalogu.

Kompilacija sa spomenutim izvođačima Yammat Recordsa sjajno je diskografsko osvježenje na domaćoj sceni i promocija jednog novog zvuka koji posljednjih par godina neskriveno osvaja urbanu publiku širom Hrvatske. Dok se Yammat predstavlja sa svojim već prepoznatljivim zvukom i nekim starim pjesmama, ali uz podršku globalno proslavljenih miks majstora Marka Saundersa i Olliea Hammeta, Das Wegas je prisutan sa svojim prvim velikim hitom 'Svijet u meni' iz prošle godine (također u remiksu koji potpisuje Yammat ma tko stajao iza tog imena), te još jednom novom pjesmom i originalnim remiksom hita 'Svijet u meni'. Tu su i Nipplepeople koji su također još 2009. oduševili publiku svojim hitovima 'Broj' i 'Sutra' te pripadajućim remiksom. Sappa se sjajno uklopila u postojeće izvođače nimalo drukčijim zvukom, a tu je, možda i najlošiji među njima, Agramsville koji na momente zvuči prilično neinventivno, pa čak i monotono dosadno. U pitanju je grupa koja se zadnja priključila ovom urbanom plesnom vlaku, a koji su zapravo pobijedili na remikserskom natječaju pjesme 'Sutra' grupe Nipplepeople.


Zanimljivo je da je kod svih izvođača i više nego prepoznatljiv producentski potpis uz naglašeno dobru, pa čak i vrhunsku produkciju glazbe koju izvode te prepoznatljivi ženski vokali koji su već postali dosadni koliko su slični jedan drugome. I dok je pjevačica grupe Yammat Ivana Babić svojom pojavom promovirala jedan način pjevanja i jedan glazbeni stil koji je postao prepoznatljiv za grupu Yammat, nevjerojatno je koliko su svi ostali samo pokušavali kopirati taj isti zvuk i njezin vokal. Iznimka su možda najviše Nipplepeople koji su se više orijentirali na nešto tvrđi, ali i dalje plesni elektronski zvuk.

Sve u svemu, kompilacija za svaku preporuku i sjajna promocija novih izvođača čija diskografska ostvarenja nas tek očekuju kao i hitovi koji će bez sumnje polako, ali sigurno pristizati na domaće top ljestvice. Još kad bi kreativnost glazbenika bila jednako kvalitetna i zanimljiva kao produkcija njihove glazbe, gdje bi im bio kraj. Kako god, nabavite, slušajte i sigurno nećete požaliti.

Ocjena: 8/10

Izdavač: Yammat Records/Menart