Franz Ferdinand

'Tonight'

02.02.2009 u 09:58

Bionic
Reading

Veliki odmak od prethodnog albuma i miljama udaljen od prvog albuma, ali svejedno vrlo plesno ostvarenje u kojem njihove prepoznatljive gitare više ne zvuče kao nekada

Ne može se i ne smije više Franz Ferdinand nazivati odličnim gitarističkim bendom jer oni su dali sve od sebe da gitare potisnu u drugi plan, naglašavajući pritom svoj smisao za ritam i plesne melodije.

Nema više onog početnog 'druka' ni karakterističnog brit pop groovea kojima su osvojili publiku, ali da znaju ubosti hitove – znaju! Nije u pitanju neko remek-djelo, pa čak ni bogzna kakvo djelo, no našlo se na trećem albumu škotskih veseljaka par stvarno dobrih pjesama uz koje jednostavno ne možete mirovati i koji će održati ovaj album na životu.

Iz samo njima znanih razloga, shvatili su da im je pametnije da se više okrenu plesnoj glazbi, što su i najavili na početku snimanja svog trećeg albuma, dajući ritmu prednost nad onim tako karakterističnim reskim gitarama i rifovima koji su ih pretvorili u prvorazrednu brit pop senzaciju iznjedrivši nekolicinu doista dobrih i pitkih hitova. 'Tonight' je album koji predstavlja Franz Ferdinand u jednom sasvim novom svjetlu, svjetlu pod kojim su upili sve plesno što im se dopalo posljednjih par godina i ritam kojim kao da su tek počeli istraživati tekovine pop glazbe na globalnoj sceni nudeći istovremeno provjerene formule uspjeha synth popa 80-ih kroz trendi rock pjesme s toliko zaraznim refrenima i melodijama da im se to teško može zamjeriti. Synthisizer je sada najglasniji instrument koji diktira melodiju i iza kojega se nalaze svi ostali.

Njihovi poštovatelji neće biti baš oduševljeni novim albumom jer to više nije isti Franz Ferdinand, ali nema sumnje da će hitovi jedan po jedan curiti s ovog album u sljedećih godinu dana. Štoviše, pjesma 'Can't stop feeling' bit će ultimativni hit plesnih podija čim je odluče objaviti na singlu. Grupa veseljaka s albumom za razbibrigu i ništa više od toga.

Ocjena: 7/10

Izdavač: Domino / Dancing Bear