T MOBILE INMUSIC FESTIVAL

Uronite u fluidnu elektronsku psihodeliju

16.06.2010 u 10:36

Bionic
Reading

Publiku festivala na Jarunu rasplesat će i geekasti indie-elektroničar, kanadski doktor matematike Dan Snaith sa svojim bendom, projektom Caribou

Uz velike zvijezde, legendarne bendove The Flaming Lips i Broken Social Scene, na T-Mobile INmusic festivalu publiku će rasplesati i kanadski doktor matematike Dan Snaith sa svojim bendom-projektom Caribou

Geekasti indie-elektroničar Zagreb je prvi puta posjetio 2004. kad je u sklopu (danas nažalost ugaslog) kultnog festivala Žedno uho održao koncert u KSETU. Uz dvojicu pratećih glazbenika, pod tadašnjim imenom Manitoba nastupio je s maskama izvitopereno-bizarnih životinjica na licima i tim glazbeno-scenskim dražesnim ispadom urezao se u sjećanje i srca otad vjernih fanova. Ubrzo nakon tog koncerta bend je morao promijeniti ime uslijed tužbe Richarda 'Handsome Dicka' Manitobe, američkog punk-rokera i frontmena benda The Dictators, te od tada nastupa i izdaje pod imenom Caribou.

Već sljedeće godine Dan, sada pod imenom Caribou, vraća se u Zagreb promovirati 'The Milk of Human Kindness', prvi album izdan pod novim imenom. Na ovom albumu je, uz psihodeličnu elektroniku iz doba Manitobe, prilično uočljiv utjecaj Kraut rocka, posebice grupe Neu!. Snaith tako pretražuje po glazbenoj ostavštini i njezine najbolje dijelove kombinira na nove načine. Dinamična i vesela plesna glazba, često uz repetitivne vokalne dionice, posebice je dojmljiva na koncertima gdje se publika pokreće u hipnotičkom ritmu bubnja. Potpunom koncertnom doživljaju doprinose i videoprojekcije animacija koje nas uvlače u hipnagogičku verziju lucidnog sanjanja tijekom nastupa.

Dublje zaranjanje u glazbenu ostavštinu, posebice u 60-e godine prošlog stoljeća, Snaith nastavlja na 'Andorri', albumu izdanom 2007. Atmosfera sanjarenja na suncu i ritmova koji sirenski mame na ples dala je pečat ovom albumu i teško je ne zamijetiti utjecaje The Beach Boysa i The Mamas & Papas. 'Andorra' je na kraju 2007. završila na mnogim listama najboljih albuma, a dobila je i nagradu Polaris Music Price, a Caribou su i ovaj album promovirali u Zagrebu u sklopu Žednog uha, ovaj put u prostoru Galerije studentskog centra.

Na INmusicu promovirat će novi, tek izašli album 'Swim', koji je samo dva mjeseca nakon izlaska već pokupio panegirike glazbene kritike. U suradnji s Kieranom Hebdenom iz grupe Four Tet, uz podršku gostujućeg vokala Luke Lalondea iz Born Ruffiansa te s idejom da zvuči kao 'plesna glazba napravljena od vodenih elemenata', ovaj je album bitno mračnijeg tona od svog osunčanog prethodnika, prenosi fluidni ugođaj melankolije i samoće. Međutim, elementi housea i minimal techno glazbe utkani u višeslojne melodije nagovještaju da publika na Jarunu neće stajati na mjestu tijekom ovog koncerta.