SPEKTAKL U DOMU SPORTOVA

Deep Purple prosvirali međimurski

06.06.2010 u 12:49

Bionic
Reading

Očevi hard rocka sinoć su treći put u posljednjih osam godina svirali pred hrvatskom publikom koja ih je ispratila u euforiji i izvrsnom raspoloženju, usprkos pomalo depresivnom polupraznom parteru na početku koncerta. Deep Purple su ovoga puta pokazali da su naučili i nešto od hrvatske glazbene kulture

Koncert je u Domu sportova započeo točno u 21 sat, nakon solidne predgrupe Kaitner Z Doka Group koju su članovi Deep Purplea pozvali u zadnji tren umjesto zagrebačkog benda Hard Time.

Kako je parter u dvorani bio podijeljen na dva dijela, tako je VIP dio sezao od sredine parketa do pozornice, pa je Deep Purple izašao pred prorijeđenu publiku. Na sredini parketa ostala je tolika praznina da se mogao napraviti još jedan VIP odjeljak. Ipak, s vremenom su se neki iz 'običnog' dijela partera uspjeli provući, tako da na kraju koncerta nije bila baš tolika praznina. Tribine su pak bile potpuno popunjene.

Fanovi svih generacija u prvim redovima

Koncert je otvoren velikim hitom Highway star, a niz se nastavio uglavnom najvećim hitovima s najpoznatijih albuma In Rock, Fireball i Machinehead, što je, naravno, oduševilo fanove. Odsvirali su gotovo sve što bi jedan fan Deep Purplea htio čuti: Strange kind of woman, Fireball, Lazy, Maybe I'm A Leo, Mary Long, Perfect Strangers, Space Trucking i na kraju neizostavnu Smoke On The Water. Na bisu su odsvirali još Hush i Black Night te poslali zagrebačku publiku doma.

A ona je zaista bila raznolika: bilo je mladih u majicama Deep Purplea koji su se satima prije skupili pred Domom sportova, sve do penzionera s dugom kosom i u kožnim prslucima.

Osim loše podjele partera, velika zamjerka ide na račun razglasa. Iako je pjevač Ian Gillan već odavno izgubio svoje izvanredne glasovne mogućnosti, publika smještena na sredini partera se u nekim trenucima mogla zapitati koliko pjevača zapravo ima na pozornici zbog jeke koja se stvarala. Solaže izvanrednog majstora gitare Stevea Morsea bile su čak i dobre s obzirom na uvjete, dok su solaže Dona Aireya na orguljama na trenutke bile zaglušujuće.

Inače, Don Airey je usred solaže odsvirao i melodiju međimurske narodne pjesme Ljubav se ne trži, koju su svojom obradom popularizirale Vještice, i time dodatno oduševio publiku.

Članovi Deep Purplea su ipak još jednom dokazali da su bez obzira na godine prvorazredni glazbenici koje će štovatelji kvalitetne glazbe širom svijeta uvijek rado poslušati.