Bernays Propaganda

'My Personal Holiday'

01.06.2010 u 08:54

Bionic
Reading

Drugi album mlade makedonske grupe potvrda je njihove kreativnosti te promišljanja glazbe i društva kroz devet novih pjesama koje komotno mogu živjeti na bilo kojoj top ljestvici bilo gdje u svijetu

Sve ono što je nedostajalo na njihovom debi albumu 'Happiness Machines' objavljenom prošle godine, Bernays su ispravili na novom albumu 'My Personal Holiday'. I dalje dosljedni svom karakterističnom ukazivanju na anomalije društva kroz svoje tekstove, koristeći pop glazbu kao savršen medij za slanje poruka i stavova, Kristina Gorovska, Vasko Atanasoski, Dzano Kuč i novi basist te ujedno producent albuma Nenad Trifunovski izvukli su pouku iz konstruktivnih kritike i recenzija debi ostvarenja i vidljivo korigirali sve greške.

Zanimljivo je da na momente Kristinu mijenja Vasko koji jednako dobro funkcionira u pjesmama, i to u tolikoj mjeri da bend komotno može funkcionirati i s njim kao frontmenom, premda upravo Kristina daje taj specifičan štih svojim sjajnim vokalom. No, ono što je najvažnije jest podatak da Bernays Propaganda zvuči toliko dobro i toliko zrelo za svoj drugi album da doista može funkcionirati na bilo kojoj top ljestvici širom svijeta.

Dok su na debiju na momente podsjećali na glazbeni izraz Franza Ferdinanda, 'My Personal Holiday' zvuči potpuno drukčije i nimalo nalik na Franza, ali jednako zarazno zahvaljujući gitarističkom post rock naboju, odličnim, nabrijanim rifovima i pitkim pop melodijama koje vas nose iz pjesme u pjesmu. Sugestivan Kristinin vokal, Vaskova gitara i pjesme s glavom, repom i razlogom te daleko bolja produkcija, osnovne su karakteristika njihovog drugog albuma. Tim su albumom potvrdili sve optimistične prognoze nakon njihovog pojavljivanja na regionalnoj sceni koju komotno mogu zamijeniti globalnom scenom, nađe li se kakva diskografska major kompanija koja bi ih promovirala širom svijeta.

Imaju sve predispozicije da postanu globalno slavna grupa. Prije nego što im to pođe za rukom, uživajte u njihovom albumu 'My Personal Holiday'. Jedno od najboljih ovogodišnjih diskografskih ostvarenja u regiji.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Moonlee Records