Damir Avdić – Diplomatz

'Život je raj'

20.05.2010 u 10:19

Bionic
Reading

Nema sumnje da je Damir Avdić ponovo stvorio album koji će mnoge protresti, uznemiriti i navesti na razmišljanje, ali i oduševiti. No Avdićev treći album više je revolucionarna pjesmarica revolucionara koji mrzi revolucije i zazire od heroja nego album rokera s rock pjesmama

Unatoč činjenici što je Avdićeva gitara jednako ubojita kao i stihovi, Avdića nije lako slušati. Diplomatz, Graha, Bosanski psiho, pravim imenom Damir Avdić, dosljedan je svom zvuku i svojim stavovima koji su i više nego oštri, ubojiti i bahato iskreni. Rifovi kojima prati svoje stihove kao da su dio tih stihova i kao da jedno bez drugog ne bi moglo postojati. Odnosno, rock rifovi kojima para tišinu i svoje riječi su rifovi koji ne stavljaju Avdića iznad ostalih gitarista niti nude neki odvaljeni rock tutanj kao što to zna jedan Jack White i što bi daleko više leglo uz te teške, opore i velike stihove. Jer kad kaže 'stenje Bosna pod nogama patriotskog orgijanja' onda je to točnije i jasnije nego bilo koji govor lijevog ili desnog političara. Njegov zvuk gitare je karakterističan, ali na momente i monoton, koliko god se s tom činjenicom mnogi neće složiti. Ukratko, Diplomatz nastavlja tamo gdje je stao sa svojim posljednjim albumom 'Mrtvi su mrtvi'.

 

 

Avdić sjajno opisuje stanje stvari i pritom se izruguje svemu i svakome, ne obazirući se jesu li lijevi, desni, uvaženi, potlačeni… On jednostavno priča iskreno. Tako se u pjesmi 'Umreži se' sprda s revolucionarima s Facebooka: 'Dobro se osjećam dok krv kapa s ekrana. Dobro se osjećam jer ja i moji revolucionari vrebamo zlo u zasjedi na jebeno dizajniranoj stranici, zato nemoj čekati ni časa, Join the group on the Facebook'. Pritom je ispunjen iskrenim emocijama koje se teško mogu sresti u rock stihovima njegovih istomišljenika: 'Život je sreća, ali mi se bojimo da osjećamo glasno. Život je ljubav, ali mi ne znamo da damo, samo da otmemo.'

 

 

Psovka je za Avdića način izražavanja i svakodnevna riječ poput pjesme 'Bratstvo i jedinstvo', u kojoj psuje sve simbole bivše države, ne štedeći ni psovke ni ljude tog vremena poput Tita, Štulića, Bregovića, Lepe Brene, dajući istovremeno sjajno do znanja da je to sve iza nas i da je završilo u krvi i koncentracijskim logorima te da je 'vrijeme je da se upoznamo onakvi kakvi stvarno jesmo'. Iako zvuči poput frustriranog pacijenta koji se liječi pjesmom, Avdić je ponovo do kosti bolno iskren i prostački otvoren. Psovanje oca i majke u toj pjesmi više je izraz njegove gorčine nego što doista paše u tu pjesmu.

 

 

Damir Avdić je pjesnik s gitarom koji se ispovijeda u ime mnogih i propovijeda svima koristeći gitaru samo kao glazbeni rock oslonac kako bi pojačao svoje stihove i naglasio svoje riječi. Riječi i stihove koje treba ponavljati često i glasno. Zato je Diplomatz jedinstveni umjetnik kojeg možda neće svatko provariti, ali mu se svatko treba pokloniti zbog njegovog iskrenog odnosa prema životu, prema ljudima i prema samome sebi, a album 'Život je raj' samo je još jedan dokaz njegove originalnosti i veličine.

 

 

Izdavač: Moonlee Records

Ocjena: 8/10