ŽENE ZMAJEVI

10 najboljih hrvatskih rock pjevačica

21.05.2010 u 12:22

Bionic
Reading

Bez želje da ih rangiramo, a s ciljem da ih još malo etabliramo, izdvojili smo deset hrvatskih rock pjevačica koje zaslužuju vašu pažnju

Možda nisu toliko eksponirane poput Severine, Lane, Franke, Nine, Žanamari, koje su svakodnevno na naslovnicama, zahvaljujući prvenstveno istaknutom seksipilu i ljepoti, ali su tu i sjajne su. Stoga smo izdvojili njih deset koje svojim glasovnim sposobnostima i karizmom također zaslužuju naslovnice.


Yaya

Jadranka Ivaniš od prvih  je dana nastanka grupe Jinx privlačila pažnju svojim glasom i svojom karizmom. I prije izlaska albuma 'Second Hand' 1997. godine Yaya je već imala krug obožavatelja, koji je paralelno s uspjehom Jinxa rastao iz dana u dan. S razlogom, jer u pitanju je vrhunska pjevačica, sjajnih glasovnih sposobnosti, ali i neskrivenog seksipila.


Ljubica

Pjevačica grupe Svadbas vjerojatno nema još nijednu naslovnicu u domaćim tiskovinama, ali će se svi koji poznaju glazbu grupe Svadbas složiti da Ljubica Gurdulić pripada samom vrhu domaćih rock pjevačica kao, uostalom, i sama grupa Svadbas. Nadamo se da ćemo je uskoro čuti s nekom novom pjesmom i vidjeti u akciji na pozornici. 


Đana

Đana Šegon je počela u grupi Kultura s Danijelom Damjanovićem, da bi potom nastavila samostalnu karijeru te 2008. godine objavila debi album 'Luna'. Na njezinom posljednjem nastupu u Zagrebu u publici je bilo više od 15 domaćih glazbenika iz desetak grupa, što samo svjedoči o kakvom je kalibru riječ. Karakterističnog glasa, Đana je osvojila mnoge, koji će bezrezervno potvrditi da je ona jedna od najboljih hrvatskih rock pjevačica i neće biti daleko od istine.

 



Ratka

Ratka Rural pjevačica je grupe One Piece Puzzle i svi koji su je imali prilike vidjeti u akciji na sceni kako s mikrofonom u ruci urliče puštajući svoj moćan glas kroz još moćniju rock buku koju stvara OPP uvjerili su se da je u pitanju čistokrvna rock pjevačica kakva se još nije pojavila na ovim prostorima. Ako je još niste vidjeli uživo, puno ste propustili. Doista je sjajna!


Ida

Ida Prester neizbježna je osoba urbanog života grada Zagreba, ali i domaće glazbene scene, zahvaljujući svom angažmanu s grupom Lollobrigida s kojom je osvojila i nagradu MTV Adrie Best Regional Act Award. Svojom nesvakidašnjom energijom mnoge je oborila s nogu, a svojim glasom mnoge s razlogom rasplesala izvodeći tu nezaboravnu mješavinu disco electro pop bizzarre trash glazbe.


Gabi

Gabrijela Galant Jelenić još je 1998. osvojila Crnog mačka u kategoriji pjevačice godine, da bi povratkom s grupom Nola prošle godine mnoge podsjetila koliko je dobra. Upravo zahvaljujući sjajnoj usklađenosti Nola je ove godine osvojila Porin u prestižnoj kategoriji za pjesmu godine, i to za 'Iznad oblaka'. Njezin glas jednostavno će vas osvojiti.

 



Tina

Tina Rupčić dugo se kalila kao prateća pjevačica Parnog valjka, a na prvi samostalni album 'Prvi put' odvažila se tek 2002. godine. Odličan, ali slabo zapažen album i odlična Tina koja je tek prošle godine dobila zasluženu pažnju javnosti zahvaljujući velikom ljetnom hitu 'Kao da smo sami' koju potpisuje DOG KanTina feat. Lino Rocha & Cubismo. Vrhunska pjevačica, koja itekako ima što za pokazati.


Remi

Pjevačica grupe Elemental Mirela Priselac – Remi mnoge je već osvojila svojom karizmom i svojim glasom. S četiri albuma iza sebe te upravo objavljenim petim 'Vertigo', Elemental je već odavno pronašao svoje mjesto na sceni, a Remi se smjestila među najbolje hrvatske rock pjevačice. Na pozornici je kao kod kuće i svojim glasom osvaja publiku repajući priče koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.



Meri i Anita

Meri Jaman i Anita Valo koje čine jedinstveni duo Meritas nepravedno su medijski zapostavljene jer je riječ o vrhunskim pjevačicama koje već punih 13 godina oduševljavaju domaću publiku. Tri studijska albuma i fantastičan unplugged iz 2008. dokaz su da je riječ o prvorazrednim vokalima ove dvije pjevačice koje više nego strastveno izvode svoje prekrasne pjesme.

 



Ivanka

Pjevačica grupe Stampedo, ali i glumica, TV voditeljica i tko zna što još, Ivanka Mazurkijević jedna je od rijetkih domaćih pjevačica koja bez problema izvodi etno, šlagere, alter rock, pop, jazz, iako joj je primarni glazbeni izraz zapravo rock. Prekrasnog glasa, Ivanku se rijetko može čuti uživo, no oni koji su imali prilike biti na njezinom odnosno njihovom koncertu znaju da je Ivanka izvan konkurencije.