Zbunjeni

'Pilula'

23.01.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Napokon smo dobili čistokrvni, pravovjerni rock bend koji bi za godinu ili dvije mogao puniti koncertne dvorane

Sve što valja na domaćoj rock sceni unazad 20-ak godina Zbunjeni iz Makarske su uspjeli upiti do kraja i uz neizbježan utjecaj globalnih zvijezda stvoriti materijal na koji itekako mogu biti ponosni.

 

Tako je već u prvoj i naslovnoj pjesmi 'Pilula' himničan i nadasve zarazan refren nalik nekim svijetlim momentima Pipsa, u nastavku 'Izgubljena generacija' kao da je Houra ubrizgao potrebnu dozu nestale energije i napisao jedan od svojih boljih hitova vrativši svu izgubljenu žestinu, a Bodalec pjeva kao da je tek ušao u Prljavo kazalište. U nastavku još jedan velik hit koji je kao stvoren za zborno pjevanje gromoglasne i mnogobrojne publike, 'Laku noć herojima' ('umoran sam od svih vaših pobjeda…'), u prepjevu tek pronađene neke stare pjesme grupe The Clash (kao i u slučaju pjesme 'Stani'). Ima u nastavku i čistokrvnog rocka Partibrejkersa ('Minuta') i reskih i žestokih gitara Toma Morela iz Rage Against the Machine ('Rođen u gradu', ''Ko ti je kriv'), utjecaja Azre (koju su i obradili pjesmom 'Hladni prsti') i još koječega, no prije svega, što je i najvažnije, svog vlastitog zvuka i izraza.

 

Zbunjeni su tu i lako bi vas mogli zbuniti svojom energijom, vraški zaraznim melodijama, odličnim pjesmama i odlučnim stavom da pokore domaću publiku. Isto tako, frontmen Ivo Vujčić, mlad, zgodan i zna pjevati, uza sve prihvaćene savjete svog mentora Denykena mogao bi komotno stići do vrha, ne spotakne li se o dodir slave. Valja svakako napomenuti da je album izašao za podetiketu Dallas Recordsa Denyken Music, odnosno poznati i dokazani hrvatski producent Denis Mujadžić Denyken ostavio je svoj duboki trag na ovom albumu, pa ga je stoga i odlučio objaviti kao svoje prvo izdanje.

 

Ono što je važnije jest činjenica da je ovo bez sumnje jedan od najbolje produciranih rock albuma unazad puno godina i jedan od najboljih Denykenovih produkata. Pretjerano bi bilo uspoređivati ga s Rickom Rubinom, no nema sumnje da je Denyken jednako zaslužan za ovaj materijal kao i Zbunjeni. Vrhunski istaknuta energija koja pršti iz ovih pjesama, ali s vokalom koji se nije utopio u toj buci i rock rifovima kakvi nedostaju na domaćoj sceni. Paralelno su neki, naizgled pop pjesmuljci obogaćeni snagom starog melodioznog punka s početka 80-ih, ali zamotanog kroz produkciju kakva priliči današnjim globalnim rock zvijezdama.

 

Ipak, da ne pretjeramo, ima i ćoraka, ali samo nekoliko i ne iskaču toliko od prosjeka. Veliko iznenađenje koji uz dobar PR i marketing ima sve šanse postati, nakon dugo vremena, jedna od traženijih domaćih grupa s mnogobrojnom publikom koja voli dobar domaći nepretenciozni rock. Ne treba zanemariti niti činjenicu da im je ovo drugi album, iako je prvi 'Zbunjeni' (Sound & Vision, 2001) prošao potpuno nezapaženo.


P. S. Neka vas ne odbije izuzetno ružan i loš omot albuma koji ostavlja dojam luzerskog demo benda koji je skupio nekoliko kuna kako bi na lošoj fotokopirki umnožio omote

Ocjena: 9/10

Izdavač: Denyken Music / Dallas Records