CARBON/SILICON U TVORNICI

Clash za nostalgičare

08.05.2010 u 11:06

Bionic
Reading

Da je posrijedi rock koncert, bilo je vidljivo samo na bisu, kad je bend izveo dvije pjesme Clasha – 'Should I Stay or Should I Go' i 'Train In Vain'

U zagrebačkoj Tvornici 7. je svibnja nastupio britanski rock kvartet Carbon/Silicon koji bi zacijelo privukao mnogo manje od pristojnih tisuću posjetitelja da u njemu ne svira Mick Jones, negdašnji pjevač i gitarist Clasha i Big Audio Dynamitea. U redu, okosnicu benda tvori još i Tony James, bivši lider Generation X-a i Sigue SigueSputnika, no publika u kojoj je valjda svaki deseti bio ispod 40 godina pokazala je da nazoči koncertu tek za vrijeme bisa, kad je bend izveo dvije skladbe Clasha – Should I Stay or Should I Go i Train in Vain.

Dotle, za vrijeme regularnog seta od 55 minuta, jedino je nekoliko fanova iz prvog reda bilo oduševljeno onime što vide i čuju, ostali su lagano ispijali pivo, komentirali i čekali da počne direktan prijenos povratka u vlastitu mladost, prije 30 godina.

Carbon/Silicon je svirao u klasičnoj rock postavi - dvije gitare, bas i bubanj - i bez dodatnih zvučnih efekata po kojima su poznati njihovi internetski albumi, pa je u većem dijelu pjesama zvuk podsjećao upravo na pankerske korijene benda. Prepoznatljivi glavni vokal Micka Jonesa, koji ostavlja začudan dojam da istodobno izvodi i prateće vokale (dakako, i Tony James je imao vokalnog udjela), svakako je pridonio povoljnom dojmu nastupa, premda se nakon uvodne tri pjesme činio pomalo monotonim.

Više veselja izazvale su It's a Mad Mad Mad Party World i udarna pjesma s prvog EP-ja – klešiodna The News. Izvođači su komunicirali s publikom kurtoaznim 'Dobra večer' i 'Hvala', a najviše oduševljenja izazvalo je žaljenje Micka Jonesa što nije s Clashom stigao do Hrvatske, jer bi to sigurno bio izvrstan nastup s obzirom na sve što je doživio pri jednodnevnom posjetu Zagrebu. S imidžom batlera Desmonda iz stripa Rip Kirby, Mick Jones ne djeluje baš kao rock zvijezda, no svakako ima svu sviračku i izvođačku kvalitetu koja mu osigurava status rock legende.

U bendu, inače, svira i sin Ronnieja Wooda iz grupe Rolling StonesJesee Wood - a publika je bila počašćena još jednim bisom, u sklopu kojeg je bend izveo pjesmu s akordima skladbe iz Clashova repertoara Police On My Back, pa je njen refren i zaključio prvi pravi klešoidni nastup u Hrvata.