POVRATAK PUNK VETERANA

The Exploited po treći put pohodio Zagreb

06.05.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon što su prije pet godina održali spektakularan koncert o kojem se još mjesecima pričalo, legendarni škotski punk veterani The Exploited vratili su se treći put u Zagreb, no ovaj nastup nije bio ni sjena onom 2005. na istom mjestu

Na tom je koncertu prije pet godina u klubu Boogaloo, ispunjenom do posljednjih mjesta, nabrijana publika željna prepoznatljivog, sirovog ogoljenog punk zvuka ovog kultnog benda stvorila paklenu atmosferu, u kojoj je stradala zaštitna ograda, a u jednom trenutku i zvučnik, pa su redari tijekom cijelog koncerta teškom mukom zadržavali fanove.


The Exploited su sinoć furiozno i ne zamarajući se puno problemima sa zvukom, 'izmitraljirali' svoj standardni set u kojem su se našli punk klasici poput 'I Believe In Anarchy', 'Barmy Army', 'Alternative', 'Fuck the System', 'Punks Not Dead', 'Dogs of War', 'Fuck the U.S.A.', 'Troops of Tomorrow', a najžešći obožavatelji u prvim redovima dostojno su pozdravili punk veterane crowd surfingom i žestokim pogom. U jednom se trenutku The Exploitedima na pozornici pridružilo dvadesetak najluđih obožavatelja koji su s bendom pjevali 'Sex And Violence'.

Njihov zaštitni znak, frontmen Wattie Buchan, još uvijek vjeran svom standardnom looku s irokezom, jedini originalni član postave koja je doživjela mnoge promjene od osnutka benda još davne 1979. godine u Edinburghu, nije mirovao na stageu rukujući se cijelo vrijeme s fanovima i pjevajući s njima.

Iako Wattie žestoko trudio, moglo se primijetiti da su godine uzele maha i po tjelesnim proporcijama (izražen trbuh), ali i po glasu, no naravno takve stvari potpuno su nebitne njihovim fanovima jer je upravo taj nonšalantni 'fuck off' stav ono što čini osnovu punk filozofije.

Ne treba zaboraviti da na predgrupu - američki rockabilly-punk trio Al & The Black Cats, koji su osim svojih pjesama odsvirali i par covera, među kojima i Guns N' Roses i Johnnyja Casha

Tko zna, da je Boogaloo bio popunjeniji, možda bi atmosfera sinoć bila poput one uz 2005, no čini se da je ipak recesija počela uzimati maha, budući da je koncertna ponuda sve bogatija, a novčanici sve tanji.