U 66. GODINI

Umrla kraljica romske glazbe Ljiljana Petrović Buttler

27.04.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Nakon kratke i teške bolesti u ponedjeljak poslijepodne umrla je balkanska kraljica romske glazbe Ljiljana Petrović Buttler koja je svjetsku slavu doživjela suradnjom s Mostar Sevdah Reunionom

Ljiljana Petrović Buttler rođena je u Beogradu 1944. godine. Glazbenu karijeru počela je u kavanama, a s vremenom je širila repertoar na šansone, romance, starogradske pjesme, sevdalinke i novokomponirane pjesme te postala prvo ime romske glazbe u bivšoj Jugoslaviji.

Po izbijanju rata na našim prostorima Ljiljana je s troje djece otišla u Njemačku, gdje je nakratko utihnula. Njezina suradnja s projektom Mostar Sevdah Reunion i snimanje albuma The Mother of Gypsy Soul (2002) otvorili su joj vrata svjetskih pozornica i world music scene te je postala istinska pjevačka diva.

Posljednji album pod nazivom Frozen Roses snimila je 2009. godine te dobila najveću ocjenu uglednog časopisa Songlines. Od naših pjevača, čast da zapjeva s njom imala je Nina Badrić s kojom je godine 2008. otpjevala pjesmu Kralj života moga s kojom su pobijedile na Hrvatskom radijskom festivalu.

Ljiljana Petrović Buttler i Nina Badrić: 'Kralj života mog'

'Ljiljana je bila posebna po mnogočemu. Imala sam sreću da baš ona, s Mostar Sevdah Reunionom, otvori prvi Mostar World Music Festival. Svi smo shrvani, a Dragi Šestić koji je dugi niz godina s njom direktno surađivao je neutješan', izjavila je za Sarajevo-x.com Aleksandra Savić, direktorica World Music Centra.

Ljiljana Petrović Buttler: 'Djelem, djelem'