Glazba KONCERT U TEATRU &TD

Why? Zagrebu vratili dug s kamatom

Pred oko 300 posjetitelja, Why? su sinoć u Teatru &TD održali jedan od najzabavnijih koncerata sezone i tako publici kompenzirali nesretan splet okolnosti koji je upropastio njihov prethodni zagrebački nastup

Dosta se toga promijenilo za Why? od njihovog prvog gostovanja u Zagrebu 2003. kad su svirali pred manje od 100 ljudi. Sporedni projekt Yonija Wolfa (člana eksperimentalnog hip hop kolektiva Anticon i benda Clouddead) postao je pravi peteročlani bend, a posljednja dva albuma, 'Alopecia' i 'Eskimo Snow' bend su u potpunosti odmaknuli od hip hop korijena, bliže art pop i indie rock zvuku. Ipak, trade mark svog stila – kombinaciju repanja i pjevanja apstraktnih stihova u duhu ulične poezije, uz pomalo geekovski humor, Yoni i društvo su zadržali.

Drugi zagrebački koncert ovog benda iz svibnja 2008. neće se pamtiti po lijepom. Yoni je tri dana prije tog koncerta operirao slomljenu šaku, pa se pred publikom pojavio s umotanom rukom, a u međuvremenu je infekcijom uspio upropastiti i ostatak organizma. I njegov brat Josiah, zadužen za bubnjeve i udaraljke, u Zagreb je tada stigao osakaćen bolom tek izraslog umnjaka, pa je mlitava i loša svirka u trajanju od svega pedesetak minuta jedva privedena kraju.

Polusatni uvod u koncert pošteno je odradio Josiah Wolf, koji je u komornom akustičnom izdanju s gitarom i kickdrumom odsvirao par pjesama sa svog solo albuma 'Jet Lag' te poneku obradu klasika poput John 'Mississippi' Hurta.

Stoga je bend sinoć imao dodatni motiv i već od uvodne 'Song of the Sad Assassin' osjetilo se da Why? puca od energije i želje da kompenzira dug. Uz pozadinsku podršku gitarista i basista – kolega iz benda Fog koji ih prate na ovoj turneji – trojka Yoni, brat Josiah (bubnjevi i vibrafon) te klavijaturist Doug McDiarmid gotovo sat i 45 minuta mućkala je veseli koktel melodioznosti, lucidnosti i stand-up komedije. Naime, nadahnutu izvedbu s čestim improvizacijama Yoni je razbijao blesavim skakutanjem po stageu i šalama nalik onima iz sitcoma, te tako dodatno uveseljavao publiku, ali i potvrdio imidž opuštenih momaka iz Berkeleyja koji koncert shvaćaju kao druženje i bježe od njegovih konvencija.

Svirale su se uglavnom pjesme s posljednja dva albuma, uz poneko prisjećanje na stariji materijal, a publici su se ponajviše svidjele energičnije stvari promjenjivog tempa poput 'Against Me', 'The Fall of Mr. Fifths', hitoidna 'Fatalist Palmistry' i 'The Hollows', koju su izveli kao (čak!) treći bis.

Sve u svemu, lijep koncert neopravdano podcijenjenog benda koji je sjajan uvod za idući tjedan, kad će kroz Studentski centar defilirati krema indie zvuka na festivalu Žedno uho.

Pogledajte kako su Why? zvučali (i izgledali)
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više