TRADICIONALNI JAPANSKI RITMOVI

Bubnjari Yamato nastupaju u Zagrebu

19.04.2010 u 16:52

Bionic
Reading

Uoči sutrašnjeg scensko-glazbenog spektakla u zagrebačkom Domu sportova, ponajbolji japanski taiko bubnjari Yamato održali su danas poslijepodne desetominutni nastup na terasi hotela Regent-Esplanade i prvi put u Hrvatskoj predstavili ritam i energiju drevnoga Japana

Desetak od ukupno 17 članova svjetski poznatescensko-glazbene atrakcije Yamato - The drummers of Yapan izvelo je naterasi Oleander nesvakidašnji performans na tradicionalnim japanskimbubnjevima, a među stotinjak zainteresiranih građana bio je i japanskiveleposlanik u Republici Hrvatskoj Yoshio Tamura.

Udarcima u taiko bubnjeve bubnjari Yamato prenose u zvukenergiju misli i emocija koja kod publike stvara nesvakidašnjidoživljaj.

'Bubnjamo kako bismo oslobodili snažne emocije koje se skrivajuunutar svakog udarca, zvuka ili skladbe i kako bismo time duboko ganulipubliku', rekli su novinarima nakon današnjeg nastupa japanskibubnjari.

Za sutra su najavili energičan i interaktivan dvosatni spektakl 'Matsuri - Fiestu', posvećen drevnom japanskom festivalu Matsuri, nakojemu se uz zvuke bubnjeva obnavljala energija, osnaživalo umornatijela i slavilo radost života.

Organizator koncerta, agencija Proglas, nada se da će ovatradicionalna japanska glazba, povezana s visokom tehničkomopremljenošću, i zagrebačku publiku na sutrašnjem koncertu u Domusportova ispuniti mnoštvom pozitivne energije.

Nastupit će 17 bubnjara, a scenom će, kako je najavljeno,dominirati golemi odaiko bubanj napravljen od 400 godina starogdrveta, mase 500 kilograma i promjera 1,7 metara. Uz njega, yamatovciće udarati u još 40 manjih bubnjeva raznih veličina, koji, kako ističu,odražavaju različite udarce srca i strujanja životne energije. Čudesanzvuk taiko bubnjeva odgovara na udarce srca publike, opisujući u tojinteraktivnoj harmoniji ljudske emocije poput radosti, ljubavi, mržnje,bijesa ili oduševljenosti.