DUBIOZA KOLEKTIV

'5 do 12'

14.04.2010 u 22:06

Bionic
Reading

Iako je njihov prethodni album 'Firma Ilegal' jedno od najboljih ostvarenja u regiji u posljednjih nekoliko godina te vrhunac njihovog dosadašnjeg rada, sa '5 do 12' nadmašili su sami sebe i stvorili album s devet odličnih pjesama, koje komotno mogu biti i hitovi

Kada govorimo o hitovima Dubioza kolektiva, svakako valja napomenuti slušateljima koji ne poznaju njihovu glazbu da se tu ne radi o klasičnim hopa-cupa hitovima, već o pjesmama koje su prvenstveno bazirane na odličnim i prije svega osviještenim tekstovima, ispunjenima gorčinom i bijesom prema bezdušnoj vladajućoj strukturi današnjeg društva. S glazbene strane zvuče kao prvoklasna senzacija sa Zapada, osim što su na najbolji mogući način unijeli lokalni folklor u svoj glazbeni izraz nabrijanih gitara, reggae i hip hop ritmova, rock rifova i ska poskočica.


Promovirajući prethodni album 'Firma Ilegal', obišli su regiju uzduž i poprijeko te ostavili dubok trag među publikom koja je shvatila da je riječ o vrhunskim izvođačima. Upravo zbog toga i zbog sve veće popularnosti, novi album '5 do 12' prvo su svojim obožavateljima ponudili na besplatni download. Naravno da se već prvog dana njihova web stranica preopteretila jer je dolazak fanova po besplatni album bio iznad svih očekivanja. No kako ni ostali ne bi ostali zakinuti, njihova matična diskografska kuća Menart 12. svibnja pušta u prodaju multimedijalni CD na kojem će se uz ovih devet pjesama naći remiksevi pjesama koje potpisuju Vuneny, Elemental, Hein Teny, Diskobajagi, E-Base, Sopot, a sadržavat će i video snimku njihovog koncerta 'MTV Live @ Skaribaba Studio'. Dakle, dovoljno razloga da se ipak kupi album '5 do 12' jer osim što to zaslužuju, album je vraški dobar i ne treba sumnjati da će i ih remiksevi sigurno dići na još jedan viši nivo.

'5 do 12' obiluje sjajnim tekstovima i jednako dobrim pjesama, no svakako treba izdvojiti nekoliko njih koje se izdvajaju od ostatka albuma, kao i od sveukupne regionalne scene. Na prvom je mjestu sjajna posveta Walteru (koji brani Sarajevo) i refrenu 'Vratit će se Walter, Je..t će vam m…' u kojoj govore koliko je Sarajlijama puna kapa svega, a prvenstveno rukovodeće strukture. 'Domaćica' pak, uz neizostavno umetanje posuđenih razgovora iz intervjua (što je karakteristika i prethodnog albuma), nudi odu marihuani na specifičan način, uz nabrajanje svih mogućih domaćih izraza za travu. Tu je i plesni hit 'Balkan Funk' s odvaljenim romskim vokalom koji s neizbježnim karakterističnim naglaskom pjeva 'Funk Soul Brother' Fatboy Slima.

Vraški dobar album i mudar diskografski potez koji će od njih stvoriti još veće zvijezde i približiti ih još široj publici, dok će obožavatelji zborno pjevati nove pjesme koje im je grupa Dubioza kolektiv velikodušno poklonila.

Ocjena: 9/10
Izdavač:
http://dubioza.org/