KOM3DIJA

'Indijancu je bilo smešno'

08.04.2010 u 09:57

Bionic
Reading

Mladi bend iz Čakovca imao je dobru ideju da tradicionalne međimurske pjesme obradi i predstavi ih u novom ruhu, zapakirane u blues, rock pa čak i reggae, međutim samo je djelomično u tome uspio

Uz nužno potreban odmak od grupa kao što su Vještice te od albuma Dunje Knebl i Lidije Bajuk i možda ponajprije Miroslava Evačića, ali i od novih radova Leinera i Hrnjka, Kom3diju treba promatrati u kontekstu globalne scene kako bi se steklo realno mišljenje i stav o glazbi koju stvaraju. Dakle, ne kao nekoga tko se utrpao u vlak koji su poveli spomenuti. Za nekoga iz svijeta tko je jedva čuo da postoji Hrvatska, a kamoli Međimurje ili Čakovec, Kom3dija je zapravo vrlo zabavna grupa čija glazba, bazirana na međimurskim autohtonim napjevima, nudi totalno glazbeno osvježenje i vrlo zabavan album teško definiranog žanra koji će malo koga ostaviti ravnodušnim. To je međimurski blues čakovečkih korijena isprepleten s još nizom glazbenih žanrova i energijom za poželjeti.

Istovremeno, to njihovo neskriveno spajanje raznih žanrova s autohtonim napjevima više zvuči kao dobra zabava lokalnih frajera na nekom tulumu nego na album vrijedan pažnje i pohvalnih kritika. Nije da ne znaju što rade, ali je činjenica da bi im supervizor dobro došao, kako po pitanju spajanja raznih glazbenih žanrova tako i po pitanju kvalitete svirke i kombiniranja instrumenata, a i neki producent, kao pridruženi član kojeg trebaju slušati poput boga.

Kajkavsko narječje iskoristili su na najbolji mogući način (što je već odavno dokazao i predstavio Srđan Sacher, a kasnije i  Leiner), no njihovo korištenje klarineta nekako je nespretno i više nalikuje zagrebačkim kabaretskim vinjetama 30-ih godina prošlog stoljeća nego modernom world music izrazu 21. stoljeća. Dobra ideja raspala se nekako unutar izvedbe i želje da se spoji nespojivo unatoč svim dobrim namjerama i željama dječaka iz grupe Kom3dija

'Indijancu je bilo smešno' je bez sumnje zabavan album i predstavlja Igora Baksu (vokal i gitara) i njegove dečke kao bend na koji treba računati i pružiti im šansu iako se trebaju još pošteno namučiti da steknu svoje obožavatelje i dokažu široj publici da mogu biti zabavni, da znaju što rade i da to sve skupa ima nekog smisla. Prvim albumom prošli su četvrtinu puta.

Ocjena: 7/10
Izdavač: Dallas Records