The Penny Black Remedy

'No One's Fault But Your Own'

01.04.2010 u 09:16

Bionic
Reading

Londonska grupa čiji prvi album je objavila britanska etiketa Cadiz Music višestruko je povezana s Hrvatskom, stoga zaslužuje i prikladan osvrt, iako glazba koju stvara spaja nespojive glazbene stilove pa je i konačan dojam blago zbunjujući

TPBR je novi bend na britanskoj sceni koji je na vrlo zanimljiv način spojio alter rock s country glazbom iako zapravo prevladava ska ritam uz neskriveni romski melos. Nisu sve mješavine uvijek i dobre pa tako i TPBR zvuči blago rečeno čudno. S druge pak strane, Britanci su ih maksimalno popušili, te su još 2008. osvojili nagradu UK Indy Award za najbolju alternativnu grupu.

U grupi TPBR sviraju Keith M Thomson, Steve Nelson, Wilco van Eijk i pjevačica i perkusionistica Marijana Hajdarhodžić koja već punih 20 godina živi u Londonu, a porijeklom je iz Dubrovnika. Osim nje, TPBR povezuje i producent albuma Robert Nappholz, vrhunski domaći producent, zaslužan i za posljednji album grupe Kawasaki 3P 'Idu Bugari', te još čitav niz produkcija i svirki sa svojom matičnom grupom Fali V. Ukratko, Nappholz je snimao i producirao album 'No One's Fault But Your Own' u svom studiju Debelji u Zagrebu. I dobro ga je producirao. Uz njih dvoje, trubu je na albumu svirao Đemo Čakić, dok je kompletan dizajn albuma izradio zagrebački dizajnerski studio Laboratorium uz ilustracije Davora Rukovanjskog i reljef Tanje Vujasinović. Konačni vizualni dojam albuma je fantastičan, no vratimo se glazbi.


Prije tri godine su se upoznali i udružili jedan Škot, jedan Nizozemac, jedan Englez i jedna Hrvatica te odlučili zasvirati neobičnu mješavinu stilova s naglaskom na Balkanu, ali uz stalno prisutan country štih. Nije dugo prošlo do osvajanja britanske publike i kritičara jer nije lako zaslužiti UK Indy Award. Spojivši nespojivo, TPBR najviše igra na kartu raspojasane kafanske pijanke koja je vjerojatno i osvojila britansku publiku. K tome imaju tu punk energiju i romski melos pa ih nerijetko uspoređuju sa Gogol Bordellom i Manu Chaom, no country kvari cjelokupni dojam iako ih upravo country izdvaja od svih sličnih bendova koji su otkrili Balkan i prodaju ga zapadu. Navodno je njihova snaga u živim nastupima jer, sudeći po albumu, najveći kompliment može biti da su simpatični, ali ne i nešto više od toga.

Ukratko, zanimljiv spoj više glazbenih žanrova koji će nekome možda dobro sjesti iako bi ih, po svemu sudeći, trebalo vidjeti uživo, no nema sumnje da će o grupi The Penny Black Remedy biti još puno riječi.

Ocjena: 7/10
Izdavač: Cadiz Music