PRVI PUT U HRVATSKOJ

Pakleni Rammstein spržio polupraznu Arenu

19.03.2010 u 10:23

Bionic
Reading

Ljubitelji teških nota i svi oni koji cijene kvalitetne live svirke, sinoć su u zagrebačkoj Areni napokon imali priliku provjeriti onu dobro poznatu 'Other bands play, Rammstein burns'

Njemački metal industrijalci Rammstein svojim su do najmanjih detalja osmišljenim scenskim nastupom u vatri i dimu doslovce podignuli temperaturu u nažalost polupraznoj Areni.

Rammstein slovi kao jedan od najspektakularnijih metal bendova koji se obavezno gleda uživo, što su i potvrdili discipliniranim nastupom kojemu i oni koji ih smatraju samo 'dječjim Laibachom' nemaju što za progovoriti.

Zagrijavanje za Rammstein korektno su odradili norveški electrobody/industrial/techno bend Combchrist, a zatim je uslijedio glazbeno-vizualni show za koji je oprema donesena u 33 kamiona, što je novi 'rekord' Arene - do sada ga je držala Beyonce koja je došla na Lanište sa 30 transportera.

Koncert je započeo spektakularnim ulaskom gitarista Richarda Kruspea i Paula Landersa na stage, koji su s pijucima probili improvizirane zidove dok ih je obasjavala bijela svjetlost.

Set lista

Rammlied, Bückstabü, Waidmanns Heil, Keine Lust, Weisses Fleisch, Feuer Frei!, Wiener Blut, Frühling in Paris, Ich Tu Dir Weh, Benzin, Links 2 3 4, Du Hast, Reise Reise, Sonne, Haifisch, Ich Will, Engel

Brutalni i matematički precizni rifovi u kombinaciji s dosad rijetko viđenim scenskim efektima, što je u 15 godina dugoj karijeri ovih Nijemaca postao trade markstvorili su hipnotički ugođaj pa se u nekim trenucima činilo da smo se našli u samom raju (ili možda paklu) na nekom ekskluzivnom tulumu samo za odabrane uzvanike.

Premda je noć bila prohladna, zahvaljujući plamenim jezicima koji su bili dugi i desetak metara, temperatura se u Areni podigla za nekoliko celzijevaca što su najbolje mogli osjetiti oni koji su bili u fan pitu zabrinuvši se, pomalo u šali, a pomalo u zbilji, za sudbinu svoje kose ako bi nešto slučajno krenulo po zlu s pirotehnikom.

No razloga za zabrinutost nije bilo, jer kad je riječ o live nastupima, Rammstein ne prepušta ništa slučaju (što nam je potvrdio gitarist Paul Landers u razgovoru za tportal.hr). A u to smo se mogli i sami sinoć uvjeriti - topovi za dim, bacači plamena, vatrene eksplozije, vatromet, plovidba na čamcu u prvim dijelovima publike, klavijaturist na pokretnoj traci, plamteći 'fan' na pozornici, dječje lutke obješene iznad pozornice koje u jednom trenutku eksplodiraju, sve je to dio scenskog showa ovog njemačkog stroja u sastavu Till Lindemann (vokali), Richard Kruspe (gitara), Paul Landers (ritam gitara), Oliver Riedel (bass), Christoph Schneider (bubnjevi), Christian Lorenz (klavijature), a zanimljivo je da je jedan od rijetkih bendova koji od svog osnutka svira u originalnoj postavi.

U sat i 50-ak minuta furiozne svirke (uz kraću stanku zbog navodnog naguravanja u fanpitu na što su obožavatelji upozoreni od strane organizatora) Rammstein su odsvirali sasvim očekivanu set listu na kojoj su se našle stvari poput Waidmann, Pussy Sonne Frűhling in Paris, Du Hast, Wiener Blut, Benzin Kein Lust, Links-2-3-4, Ich Will i dr.

Pomalo razočaravajući bio je pogled na polupraznu Arenu zbog čega je u nekim trenucima dolazilo do odbijanja zvuka. Besparica, bogata koncertna sezona u Hrvatskoj i skupe karte ipak su, čini se, uzele maha.