KULTNI AMERIČKI ROKER

Alex Chilton umro u 59. godini

18.03.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Gitarist i pjevač, najpoznatiji kao frontmen američke rock grupe Big Star, kojeg mnogi veliki bendovi 80-ih i 90-ih navode kao uzor, umro je danas u New Orleansu

Pedesetdevetogodišnji Chilton umro je od posljedica srčanog udara, zbog čega je hitno prevezen u bolnicu, potvrdio je njegov dugogodišnji suradnik John Fry.

Chilton je karijeru započeo u šezdesetima, kada je pjevao u psihodeličnom pop soul sastavu Box Tops, koja se 1967. popela i na vrh američke top ljestvice pjesmom The Letter.

Godine 1971. oformio je Big Star, power pop bend nadahnut glazbom Beatlesa, Kinksa i Beach Boysa, koji će se 1974. raspasti, pa ponovno ujediniti 1990, kad su hvalospjeve njihovom liku i djelu pronosila i imena poput Michaela Stipea iz R.E.M.-a ili Replacementsa, koji su po Alexu Chiltonu nazvali i pjesmu.

Članovi grupe Big Star su se po treći puta ponovno okupili prije nekoliko mjeseci i sljedećeg vikenda trebali su nastupiti na South by Southwest festivalu u Texasu, no Chilton ovaj nastup nažalost nije doživio.

Tako je otišla još jedna kultna figura rock glazbe, koja je bez puno buke i hypea stvarala glazbu što inspirira generacije i generacije glazbenika već pedeset godina.