DORA 2010.

Feminnemke osvojile i gledatelje i žiri

06.03.2010 u 23:09

Bionic
Reading

Uz puno suza radosnica, smijeha i neskrivenog oduševljenja nakon pobjede, grupa Feminnem pjesmom 'Lako je sve' osvojile su prvo mjesto, i po glasovima gledatelja i po glasovima žirija, te će predstavljati Hrvatsku u Oslu na natjecanju za pjesmu Eurovizije

Iako su glasile za favorite, a nakon što im je prošle godine zamalo promakla pobjeda, cure iz Feminnema zasluženo su odnijele pobjedu na ovogodišnjoj DORI. No možda je veće iznenađenje to što je Franka Batelić loše prošla i kod gledatelja i kod žirija, a Žiga i Druge zbog Škore umalo predstavljale Hrvatsku u Oslu. Najveće je, pak, iznenađenje sjajan uspjeh Valungara i veselog hita 'Vol or ne vol', kao i Franka Krajcara koji se dopao i žiriju i gledateljima, toliko da se našao među prvih pet.


DORA ili hrvatska pjesma za pjesmu Europe oduvijek je bila najbolja promocija nove pjesme ili nekog novog izvođača, a ponekad se nekima od njih dogodi i da pobijedi. Osamnaestu godinu zaredom, DORA je iznjedrila pjesmu i izvođače koji će dobiti priliku predstavljati nas u Oslu od 25. do 29. svibnja. Zahvaljujući 24.491 pozivu gledatelja te najvećoj ocijeni žirija, u Oslo putuje grupa Feminnem. No krenimo redom.

Nakon tradicionalno očajne TV razglednice Opatije te podsjećanja na prošlogodišnji blam s Igorom Cukrovom, Fodor i Čurlić otvorili su finalnu večer DORE da bi im se potom pridružila i prekrasna i vrlo elegantna Mila Horvat. No bezrezervno su glavne akterice ovogodišnjeg finala bile Ida Prester i Iva Šulentić koje su svojim šarmom, spontanošću, ali i krajnjom profesionalnošću, svojim originalnim i doista duhovitim najavama i razgovorima s natjecateljima u Zelengaju (među Hrvatima poznatom 'green roomu' ili kao što je netko izrekao, 'družionici') uljepšale događaj. Ukratko, Ida i Iva trebale bi dobiti svoj show na HTV-u!


Što se pak izvođača tiče, veseli natjecatelji iz polufinalne večeri koji su dospjeli do finala već su ostvarili svoju zamišljenu promociju pa je bilo kakav bolji plasman bio samo dodatna nagrada. Završnu večer otvorile su Swing Mame pjesmom iz 1946. 'Trio tulipan' te si zagarantirale zlatni status na Radio Sljemenu. Sabrina je puna strasti otpjevala pjesmu Ante Pecotića 'Golu si me skinuo' i ostavila mnoge u čudu. Vivu ne treba ni komentirati, Marta Kuliš se promovirala kako treba, i pjesmom i izgledom, iako je i od žirija i od gledatelja dobila najmanji broj glasova, a Tihomir Kožina nastupio s četiri 'striptizete' i vjerojatno oduševio gledatelje. Carla Belovari malo je bila neusklađena s pratećim vokalima, ali se odlično plasirala, a klapa Iskon ponovo je pokazala dominaciju klapske pjesme promoviraju kršne i lijepe dalmatinske momke koji su izgledali poput pobjednika.

Jedini adut prepotentnih momaka iz grupe Alibi bila je seksipilna pjevačica koja će zasigurno za mjesec-dva u solo karijeru, a Đani Stipanićev odlično je otpjevao hit iz nekog mjuzikla Alfija Kabilja s kraja 70-ih. Doris Teur oduševila je publiku i TV gledatelje već u polufinalu te je još veselija i puna samopouzdanja nastupila i u završnoj večeri. Valungari su frcali energijom, a Franka svojim nastupom djelovala isforsirano i neuvjerljivo te na kraju završila u Zelengaju vidno razočarana s obzirom na to da je ipak glasila za najvećeg favorita ovogodišnje DORE. Žiga i Druge su si zagarantirali neizbježno izvođenje pjesme 'Blagdani' na svadbama širom Hrvatske, a Giuliano je jako razveselio žiri i stvorio još jedan od svojih mnogobrojnih hitova. Franko Krajcar bio je dobar i uvjerljiv, a zadnje su, što će mnogi zaključiti, kao šećer na kraju, nastupile Feminnem i jednostavno oduševile i žiri i gledatelje.

Valja svakako spomenuti i show Tonyja Cetinskog koji je u svom elementu i vidno dobro raspoložen zapalio publiku u dvorani priredivši sjajan nastup. Ukratko, ovo je bila DORA s izuzetno velikim brojem debitanata od kojih su neki doista zablistali i nekim 'starim' zvijezdama koje su pak zakazale te pobjednicama koje su, kao malo koji put od sada, ujedinile i gledatelje i žiri. Sasvim pristojna pjesma za put u Oslo na Eurosong.