Gibonni

'Toleranca'

26.02.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Gibonni nije napravio korak naprijed, ali je zato učvrstio svoju poziciju dokazujući još jednom svoju skladateljsku i pjesničku nadmoć na domaćoj sceni nudeći vrhunske pjesme koje još jednom potvrđuju njegovu kreativnost. 'Toleranca' sadrži 11 pjesama od koji je 10 velikih, pa stoga možemo očekivati i 10 novih hitova

Tjednima se prije izlaska albuma govorilo da je Gibonni snimio 'žešći' album koji je nazivan i 'radikalnim' u odnosu na njegov dosadašnji opus, što je i sam Gibonni u par navrata potvrdio. Međutim, 'Toleranca' nije ni žešća ni radikalnija. Riječ je o odličnom albumu kojim vrhunski skladatelj i pjesnik još jednom dokazuje kako se to radi samo se nadovezujući na svoj dosadašnji rad i uspjeh.

Okupivši doista respektabilnu ekipu glazbenika, Gibonni je stvarno napravio sjajan album od početak do kraja ispunjen pjesmama od kojih 10 od 11 ('Mala vesla' su instrumental) imaju opravdanog razloga sjesti na prvo mjesto domaćih top ljestvica. Jasno je da je sa najvećom pažnjom pristupio svakoj pojedinoj pjesmi, što se i više nego osjeti već i nakon prvog slušanja, te je za pojedine pjesme koristio različite producente kako bi dobio upravo to što je i zamislio, iako je finalnu produkciju sjajno posložio Nikša Bratoš. Istovremeno, u njegovim glazbenim vizijama gostovao je čitav niz vrhunskih majstora svog zanata, pa se tako u naslovnoj pjesmi 'Toleranca' pojavljuje njujorški reper Masta Ace, potom Damir Urban koji je svojim glasno fantastično obojio tu pjesmu i Ricardo Luque, dok su bubnjeve svirali Boris Leiner i Mako Lazarević, a svoj je doprinos 'Toleranci' dao i basist i skladatelj slovenske grupe Siddharta Jani Hace. Svi oni samo u naslovnoj pjesmi, novoj Gibonnijevoj himni posvećenoj ljubavi i toleranciji, dok su na ostalim pjesmama sudjelovali Vlatko Stefanovski, Matija Dedić, Davor Rodik, sestre Husar, Damir Šomen, Zlatan Došlić, Janko Novoselić, Ante Gelo, Maya Azucena itd. Jednostavno nema šanse da nešto ispadne loše.

No, paralelno već nakon drugog slušanja postaje evidentno da je malo tko od spomenutih gostiju kreativno sudjelovao na albumu jer je ponovo toliko karakterističan Gibonnijev potpis da je jasno da je on ulazeći u studio točno znao što i kako treba napraviti ne ostavljajući prostora za kreacije svojih kolega. Tako je 'Toleranca' nesumnjiv nastavak hita 'Oprosti' s 'Mirakula', dok je prekrasna 'Zamoli me (Možda ti je ispod časti)' kao ispala s 'Ruže vjetrova' 1997. pa zapakirana i prearanžirana za 2010. godinu. S druge pak strane, 'Opet si bogu drag' poprilično odudara od ostatka albuma i doista nudi jedan žešći, ali istovremeno plesniji pristup, netipičan za Gibonnija. Svakako valja izdvojiti i sjajnu laganicu i možda najbolju pjesmu na albumu 'Vrata moje sestre' u kojoj ponovno dokazuje svoju tekstualnu nadmoć sjajno spojenu sa snagom glazbe i atmosfere u kojoj emocije udaraju na prvu.

Za razliku od albuma 'Unca fibre', 'Toleranca' je daleko optimističniji, veseliji i razigraniji album ispunjen s više groovea u kojem se Gibonni još jednom pokazao kao majstor atmosfere i skladatelj kojem nitko sa domaće scene ne može parirati. Međutim, istovremeno se ponovno dokazao kao samozatajni čitač duša i emocija koje malo tko kao on zna opjevati i uglazbiti, pa nema te žene koja neće zapjevati sa suzom u oku barem jednu pjesmu s albuma. Sadržajne su to i 'pune' pjesme u kojima je svaka nota i svaku zvuk na svom mjestu. Pun strasti i emocija, Gibonni je stvorio album ispunjen himničnim i nadasve pitkim pjesmama koje će mnoge iskreno razveseliti, a njegovoj matičnoj diskografskoj kući priskrbiti više nego pristojnu zaradu.

Međutim, ruku na srce, zašto na albumu gostuje vrhunski američki reper Masta Ace, a ne recimo neki beogradski reper poput Marčela ili Frenkija iz BiH kad je već odlučio pjevati o toleranciji? S druge pak strane, Gibonni nije napravio taj najavljivani i očekivani korak ili bolje reći iskorak pa se doista poigrao sa žanrovima i ponudio daleko hrabriju verziju novog Gibonnija i barem u jednoj pjesmi pokazao žestinu i radikalan, hrabar rez koji je najavljivao, predstavljajući se kao skladatelj sklon eksperimentiranju, makar za svoju dušu. Gibonni živi od glazbe, za glazbu i s njom i jedan tako emotivan skladatelj, pun strasti, zna kako doprijeti do duše svojih slušatelja (s naglaskom na slušateljicama) koji će sa osmijehom i puni emocija uživati u njegovim novim pjesmama i na njegovim koncertima, pa nema ni potrebe mijenjati dobitnu kombinaciju. Sva sreća da ta ista dobitna kombinacija i odlično zvuči.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Dallas Records