Jasna Bilušić

'Fifty Ways…'

04.02.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Glumicu i pjevačicu Jasnu Bilušić od svih ostalih pjevačica na domaćoj sceni prije svega izdvaja jedna stvar, a to je njezina neskrivena i strasna ljubav prema pjevanju i džezu što je i više nego uočljivo na ovom albumu

Jasna Bilušić iza sebe ima niz filmskih i televizijskih uloga, još više kazališnih, ali i nekolicinu albuma te nebrojeno mnogo nastupa s grupama Cool Date Big Bandom HRT-a, ali i jednim Joeom Passom Georgiem Faneom Bobom Moverom… Ukratko, svestrana umjetnica koja pjeva jer to voli za razliku od mnogih svojih kolegica koje možda također vole pjevati, ali im je pjevanje prvenstveno kruh što kod Jasne nije slučaj i to se osjeti. Pogotovo u boji i tihoj snazi njezina glasa i strasti kojom izvodi pjesme.

Na albumu 'Fifty Ways…' Jasna nudi svoju inačicu džeza i pop standarda, u jednom prilično neočekivanom aranžmanu u kojem, bez sumnje, nije radila kompromise, već uživala izvodeći te pjesme. Tako Madonnin hit 'Like A Virgin' počinje solo dionicom na basu dok Jasna cijelu pjesmu pjeva samo uz laganu pratnju tog istog basa mijenjajući osnovni pop karakter i pretvarajući ga u izazovni džez. Uostalom, kao u 'Dowtown', koju dobrim prvim dijelom pjeva 'na suho'.

Da uživa u pjevanju i pjesmama koje je izabrala za ovaj album, govori i činjenica da se na njemu našla i pjesma Jadranke Stojaković 'Što te nema' i koja bez obzira što strši od ostatka repertoara sastavljenog isključivo od pjesama na engleskom, zvuči kao da se Jasna u potpunosti stopila s njom pjevajući si je za dušu uz lagani, komorni jazzy groove.

Skoro sve pjesme na albumu karakterizira taj neki 'smooth jazz groove' koji doista treba znati i pjevati i svirati i stvoriti, a što je Jasni sa suradnicima Hrvojem Gallerom na klaviru i Saši Borovcu na basu te povremenim sudjelovanjem Berislava Puhovskog na bubnjevima, u potpunosti uspjelo. Možda da je pažljivije posložila pjesme ne vodeći se toliko srcem te snimila album s obradama pjesama iz regije pa potom i album s obradama svjetskih pop hitova i džez standarda, uspjeh bi s duplim materijalom možda bio još i veći. Međutim, nekako se već na prvo slušanje stječe dojam da o uspjehu razmišlja tek nakon pjevanja i izvođenja pjesama za svoj gušt, koji će otkriti i mnogi drugi već nakon prvog slušanja.

Ocjena: 8/10
Izdavač: Croatia Records