DORA 2010.

Preslušali smo sve pjesme ovogodišnje DORE

29.01.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Za pobjedu na ovogodišnjoj DORI i odlazak u Oslo borit će se Feminnem, Filip Dizdar, Franka Batelić, Đani Stipanićev, Bety Belle, Klapa Iskon i Carla Belovari

U Opatiji će se 5. i 6. ožujka održati polufinalna i finalna večer izbora pjesme za ovogodišnji Eurosong, koji se održava u Oslu zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi Alexandra Rybaka. I dok je 16 pjesama ušlo među 24 po sistemu javnog natječaja, osam skladatelja je pozvano da svojim pjesmama sudjeluje u izboru za pjesmu Eurosonga. Premijerno smo preslušali sve 24 pjesme, a možete ih i sami poslušati na službenim stranicama Eurosonga


1. Valungari, 'Vol or ne vol'
Nastavljajući zlatnu tradiciju sudjelovanja grupe Kawasaki 3P na DORI, pobjednici HGF-a s 15-godišnjim iskustvom i jednim albumom prijavili su se s odličnom pjesmom u stilu Les Negresses Vertes, ali nemaju nikakve šanse za pobjedu, osim što će napokon privući pažnju medija.

2. Feminnem, 'Lako je sve'
Nakon što su predstavljale BiH, a prošle godine su zamalo zastupale Hrvatsku, cure iz Feminnema ne odustaju. Ove godine imaju ponovo osrednji, ali tipičan eurovizijski hit i s pravom se mogu nadati pobjedi.

3. Doris Teur, 'Ti me ne zaslužuješ'
Tek punoljetna polaznica rock akademije lijepoga glasa predstavlja se dosadnom pjesmom za koju je sama napisala stihove i glazbu. Dovoljno za početak karijere, ali ne i za pobjedu.

4. Đani Stipaničev, 'Nek nam bude lijepo'
Četvrti Đanijev pokušaj da pobijedi na DORI i suradnja s Alfijem Kabiljom, koji mu je očito poklonio pjesmu koju nije uspio realizirati krajem 70-ih za neki od mnogobrojnih domaćih mjuzikla. S obzirom na svadbenu tematiku, teatralno Đanijevo pjevanje i njegov trenutni rejting, moglo bi nas čak i zadesiti da baš ova pjesma pobijedi, unatoč nemalom broju mana koju posjeduje.

5. Filip Dizdar, 'Sunce'
Mlađi brat Natali Dizdar jednako je talentiran kao i sestra, a s obzirom da su mu pjesmu (kao i debi album) složili Dino Šaran (Letu štuke), Aljoša Šerić (Ramirez), Igor Ivanović i Ante Perković, ima sve preduvjete za visoki plasman. Najviše bi mu mogao naštetiti previše urban štih pjesme, no nema sumnje da je zvijezda rođena.


6. Vokalna skupina Rivers, 'Bez tebe'
U suradnji s Tamarom Obrovac ova riječka vokalna skupina nema ama baš nikakve šanse za pobjedu, iako imaju sasvim pristojnu pjesmu u gospel stilu, prošaranu istarskim folklorom u latino jazz štihu naglašenih vokala.

7. Carla Belovari, 'Sada osjećam to'
Favoritkinja TV showa 'Hrvatska traži zvijezdu' nastupa s vrlo pitkom pop pjesmom u stilu Jinxa, lepršavog ritma i šarmantne izvedbe, koja bi mogla do finala i sigurno do vrhova domaćih top ljestvica.

8. Franko Krajcar, 'Jobrni je jobrni'
Nakon što je u super etno grupi s Morožinom i Evačićem već nastupao na DORI 2007. Krajcar i dalje vjeruje da ima neke šanse s istarskim folklorom u suvremenoj obradi i grdno se vara. Nabrijana world music pjesma sa sopilama i odličnim ženskim vokalima u kojoj prevladava instrumentala nema baš nikakve šanse u Hrvatskoj. Možda za neku drugu zemlju.

9. Tihomir Kožina, 'Za koga si se čuvala'
S obzirom da je mladom pjevaču i skladatelju pjesmu napisao Denis Dumančić, a tekst Fayo, pjesma zvuči kao novi hit Letećeg odreda i nema sumnje da će biti pri vrhu Hrvatskog radijskog festivala, ali ne i u finalu DORE, unatoč njegovom vrlo snažnom i uvjerljivom glasu.

10. Martina Vrbos, Ti i ja
Unatoč odličnoj r'n'b pjesmi, soul štiha, gdje dolazi do izražaja sav njezin pjevački potencijal, Martina će samo ovom DOROM dobiti zasluženu pažnju medija, bez šanse da stigne i do finala. Barem će širokom auditoriju pokazati koliko je dobra.

11. Giuliano Đanić, 'Moja draga'
Ne računajući na pobjedu, Giuliano i osmi put sudjeluje na DORI kako bi promovirao svoju novu pjesmu koja je nešto žešća nego dosadašnje i samo još jedna u nizu koja će puniti domaće top ljestvice.

12. Klapa Iskon, 'Vrime za kraj'
Dalmatinci i dalje vjeruju da su uhvatili boga za bradu ako imaju klape. Klapama i klapskom pjevanju poklon do poda, kao i samoj klapi Iskon, ali na Eurosongu nemaju šanse unatoč sasvim pristojnom spoju popa i klapskog pjevanja u pjesmi 'Vrime za kraj', koja bi zbog iskonskog domoljublja mogla pridobiti najveći broj glasova i predstavljati nas u Oslu ove godine.


13. Teška industrija, 'Nazovi stvari pravim imenom'
Ponovo Dumančić i Fayo u zajedničkoj akciji osvajanja domaćeg tržišta s vrlo pristojnim rezultatom, ali ne na DORI, već u domaćem eteru. Možda najveći hit Teške industrije, koja ovom prilikom samo promovira skori izlazak novog albuma.

14. Grupa Alibi, 'Prvi pogled'
Izvjesni Viktor i Dino pjevaju odnosno repaju pjesmu koja kao da je nastala u najgorim danima cro dancea, kopirajući ET. Kao gošća se u ulozi Vanne pojavljuje vrlo solidna Jelena Majić. Retro dance potpisuje Boris Đurđević iz Colonije. Nemaju nikakve šanse čak ni za finale.

15. Franka Batelić, 'Na tvojim rukama'
S obzirom na njezin trenutni rejting, prvi album, glasovne i plesačke sposobnosti te Borisa Đurđevića (Colonia) i Miru Buljana koji su joj napisali tipičan eurovizijski hit, lijepa Franka ima sve šanse za pobjedu. Karakterističan euro dance pop hit s naglašenim ritmom i izdvojenim bubnjarskim dionicama. Sve ono što Eurosong čini oazom kiča. Pitanje je samo traži li se to i ove godine.


16. Žiga i Bandisti, 'Blagdani'
Miroslav Škoro (autor glazbe i teksta) susreće Gorana Bregovića preko Žige i ženske vokalne grupe Druge i zajedno skladaju pjesmu za 'Zlatne žice Slavonije' ili 'Krapinski festival'. Pjesma za svadbe, krstitke i pjesma s najviše emitiranja u budućnosti u lokalnim emisijama 'Želje i pozdravi'.

17. Swing Mamas, 'Trio tulipan'
Ostvarenje sna 80-i-nešto-godišnjaka Stefana Bradačića koji je dočekao da napokon realizira svoju pjesmu koju je tijekom mladosti skladao za tadašnji Trio tulipan. Odlična swing pjesma zagrebačkog štiha 40-ih godina 20. stoljeća u izvedbi triju žena sjajnih vokala. Osvježenje na DORI i zamjena za Kraljeve ulice, pa bi pošten dio preostalih živućih Zagrepčana mogao glasati za njih.

18. Mijo Lešina, 'Tajna ljubavi'
Mijo je skinuo nevjerojatnih 50 kila i pjeva fantastično, no nekako baš i nema pjesmu kojom bi mogao osvojiti DORU. Lagani soul u kojem dolazi do izražaja njegov sjajan glas, posvetio ju je Bogu i Bog će to sigurno znati cijeniti.

19. Bety Belle, 'Ne'
Mladoj Istranki tek je 19 godina, ali iza sebe ima niz pobjeda na međunarodnim festivalima, a sudeći po ovoj pjesmi, mogla bi pobijediti i na DORI. Odličan teen pop u stilu Hillary Duff ili možda čak bliže beogradskoj grupi Oružjem protiv otmičara. Sjajan pop rock hit koji bi mogao osvojiti europsku publiku.

20. Nikola Marjanović, 'Ti i muzika'
Lea Dekleva išla je u razred s frontmenom grupe Sane i jednim od najboljih hrvatskih vokala danas, pa su se njih dvoje slučajno sreli i dogovorili ulaz na DORU. Rezultat – osrednji. Bolje da ona nastavi pisati za pop pjevače, a on da pjeva u Saneu.

21. Dražen Žanko, 'Moja ljubav jedina'
Njegov četvrti pokušaj da ode u Europu i dokaz da je u nadi spas, ali ne i za Žanka, jer ima pjesmu koja ne bi ušla ni na splitski festival. Teško da će i zaživjeti u eteru nakon DORE.

22. Grupa VIVA, 'Zadnja kap života'
Očajna power pop balada himničnog refrena, kao da ju je skladao Bon Jovi, a naši je prepjevali. Teško će tom pjesmom ikoga oduševiti, kao što im to nije uspjelo ni 2008. na DORI.

23. Sabrina Hebiri, 'Golu si me skinuo'
Bezlična pjesma 19-godišnje Riječanke koja je pomoć potražila kod Ante Pecotića definitivno neće stići do finala. Isprazno, bez pitkog refrena i ikakve snage.

24. Marta Kuliš, 'Preporođena'
Unatoč činjenici što je još prije nekoliko mjeseci pjevala s grupom Teška industrija, Marta se ipak otisnula u solo karijeru te zapjevala finu laganicu ofarbanu jazzom, ali pjesma u aranžmanu Luke Zime prije paše Yammatu nego pjevačici koja bi htjela pobijediti na DORI.

Pjesme iz prvog polufinala