85 JOJ JE GODINA TEK

Preživjela iz Auschwitza udružila se s reperima

26.01.2010 u 16:12

Bionic
Reading

Jedna od rijetkih preživjelih zatočenica njemačkoga koncentracijskog logora Auschwitza koja živi u Njemačkoj Esther Bejarano misli da joj je glazba pomogla preživjeti strahote nacističkog logora i godine koje su slijedile

Punih 65 godina pošto je oslobođena iz logora 85-godišnja Esther Bejarano udružila je snage s hip-hop skupinom kako bi proturasističke poruke prenijela mladim Nijemcima.

'To je mješavina svega: godina, kulture, stila', rekla je Bejarano uoči Dana oslobođenja Auschwitza u srijedu. 'Svi mi volimo glazbu i dijelimo isti cilj: borimo se protiv rasizma i diskriminacije', dodala je.

Posljednjih 20 godina Bejarano sa svojom djecom Ednom i Yoramom, okupljenima u grupi 'Coincidence', izvodi pjesme na jidišu, glazbu iz geta i pjesme židovskoga pokreta otpora.

Prije dvije godine reper Kutlu Yurtseven, Nijemac turskoga podrijetla iz grupe 'Microphone Mafia', ponudio im je suradnju. 'Moja grupa željela je poduzeti nešto protiv rastućeg rasizma i antisemitizma u Njemačkoj', rekao je Yurtseven.

Reperi su židovske pjesme aranžirali u hip-hop stilu te snimili neke potpuno nove pjesme, bliže mentalitetu mladih.

Prošle su godine izdali zajednički CD nazvan 'Per La Vita', a ove će godine objaviti i dokumentarac koji će se prikazivati u školama diljem Njemačke.



Bejarano & Microphone Mafia - 'Zu ejns, zwej, draj'