Glazba NINE INCH NAILS

Podržali objavljivanje ilegalnih snimaka svojih koncerata

  • Autor: I. T.
  • 8.1.2009 17:19:57
  • 8.1.2009 14:00:00

Grupa Nine Inch Nails dopustila je na internetu ilegalne snimke svojih koncerata snimljenih u HD razlučivosti, odrekavši se time bilo kakve dobiti i pokazavši, ne prvi put, da im je glazba važnija od dobiti

Trent Rezdor, frontmen alternativne rock grupe Nine Inch Nails, na službenim stranicama grupe objavio je da mu je tajanstvena grupa obožavatelja poslala ilegalne snimke triju koncerta grupe s posljednje turneje 'Lights in the Sky'. Riječ je o ogromnoj količini od čak 405 GB neobrađenog materijala u HD tehnici, koji se nalazi na internetu i dostupan je svima. Samo je pitanje koliki će je moći skinuti i pogledati.

U cijeloj ovoj priči najzanimljiviji je stav Trenta Rezdora, kojemu ne pada na pamet zabraniti snimku ili, još gore, tužiti ilegalne snimatelje, već snimke prepušta fanovima bez ikakve novčane potražnje. Pitanje koje će si skeptik postaviti je nema li možda sam bend prste u tim ilegalnim snimkama? Bez obzira na te i takve dežurne skeptike, ostaje činjenica da će na snimkama profitirati jedino fanovi. Što je i najvažnije.

Da to nije jedina plemenita gesta prema fanovima i njihovim novčanicima, govori činjenica da je grupa Nine Inch Nails prošle godine izdala album 'Ghosts I-IV', objavljen pod licencom Creative Commons koja dopušta slobodno dijeljenje i remiksiranje album, ponudivši ga tako fanovima besplatno preko interneta, odnosno za simboličnih 5 dolara uz dodatak  prigodnih suvenira. Time je album postao najprodavaniji prošlogodišnji album na Amazonu, pretekavši razvikanije bendove poput Coldplaya, Radioheada i drugih. Očito su prioriteti benda, netipični današnjem svijetu, odmaknuti od zarade i usmjereni ka nekim plemenitijim ciljevima širenja vlastite ideje glazbe i svijeta svojim fanovima i svim ostalim znatiželjnicima. I to prilagođavajući se novim medijima i tehnologijama. Za svaku pohvalu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više