Frenkie

'Protuotrov'

13.01.2010 u 11:33

Bionic
Reading

Odličan album bosanskog repera koji bi komotno mogao ovim albumom etablirati balkanski hip hop u svijetu da u tom istom svijetu ima više volje za glazbu koja nastaje na neengleskom govornom području

Adnan Hamidović, koji se proslavio pod nadimkom Frenkie i koji je zajedno s Edom Maajkom udario temelje bosanskom hip hopu te bio član slavnog kolektiva Disciplinska komisija, stigao je i do svog trećeg albuma. Nakon puno godina života okruženog hip hopom i dva albuma, Frenkie je dokazao da pripada samom vrhu. I to ne samo bosanskog hip hopa, već se ovim albumom predstavlja kao jedan od najjačih repera na Balkanu. Sjajne rime, odlični stihovi puni gorčine, ali ispunjeni protuotrovom te beatovi koji podižu iz kreveta i najljenije.

Prljavi zvuk starog funka i ritam balkanskog hip hopa, Frenkie je stvorio uz pomoć Ede Maajke, svog dugogodišnjeg prijatelja i kolege koji se ovim albumom predstavlja i kao producent, a s obzirom na stvoreno, komotno se može nastaviti baviti producentskim poslom. No, kako je to ipak proizvod jednog posebnog prijateljstva u specifičnoj sredini, mjesta se našlo i za staro društvo koje je također bacilo prste na mix pult, pa su se, uz Edu, kao koproducenti na albumu našli i King Mire, Kontra, Rifle i Xcirey

No ono što definitivno izdiže ovaj album između svih ostalih je taj hrabar potez na koji su se odlučili Frenkie i Edo ubacivši sevdah u hip hop. Naizgled apsolutno nemoguća kombinacija ispala je fenomenalna. Tako u pjesmi 'Tebi' gostuje Damir Imamović, unuk legendarnog pjevača sevdaha Zaima Imamovića koji u kombinaciji s Frenkiejem zvuči briljantno. Bilo bi divno da se ta suradnja nastavi kroz neki projekt sa strane pa da njih dvojica pokušaju nastaviti sa sevdah rap beatom stvarajući jedan sasvim novi glazbeni pravac.

Kao što je to običaj kod repera, i Frenkie je na albumu ugostio svu silu repera i kolega sa scene te se tako, osim Ede kao najbližeg suradnika, producenta i gosta u jednoj pjesmi, pojavljuju i Kandžija, Kontra, njemački reper PALone, te njujorška rep zvijezda Masta Ace. Valja napomenuti da suradnja s PALoneom zvuči također spektakularno.

Ukratko, album vrijedan pažnje i jedan od najboljih hip hop albuma stvorenih unazad par godina. Nije naodmet napomenuti da uz album ide i DVD na kojem se nalazi i dokumentarac o nastajanju ovog album s nizom gostiju koji su sudjelovali na njemu, ali i ljudima koji komentiraju album i scenu.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Menart