YOUNG MONEY

'We Are Young Money'

28.12.2009 u 15:23

Bionic
Reading

Lil Wayne nagodinu ide u zatvor, stoga je požurio izbaciti što je više glazbe moguće – a ovo je kompilacija koja predstavlja njegovu momčad za osvajanje svijeta

Ako je 2008. bila godina Lila Waynea, repera kojem je trebalo deset godina i mali milijun izdanja ne bi li dogurao do statusa najprodavanijeg izvođača godine i diskografskog fenomena koji je došao u vrijeme kada se činilo da su takve stvari jednostavno stvar prošlosti, onda je 2009. bila... pa, pokušaj gradnje ceste za ostanak na pravom putu. Naravno da nije sve moglo ići po planu pa je Wayne zaradio presudu vezanu uz koju godinu stari incident s policijom i pištoljem, zbog čega će mu jednogodišnja zatvorska kazna nagodinu pomalo usporiti ekspanziju, ali čini se da se gospodin itekako dobro pripremio za odsustvo – ne samo da će uskoro objaviti 'Rebirth', svoj pseudo-rock album koji je već neko vrijeme dostupan na internetu, već i 'Tha Carter IV', nastavak njegove hip hop sage.

'Every Girl In The World'

A u međuvremenu je, pored izdavanja jednog mixtapea tjedno, stigao izbaciti i ovo – kompilaciju kojom će dostojno predstaviti izdavače svoje etikete Young Money Entertainment, ogranka Cash Money/Universala, za koji izdaju ne samo Wayne, već i neka druga velika, rastuća imena, kao što su Drake, Nicki Minaj, Tyga...

Young Money u osnovi je jedna od kreativno najsnažnijih radionica u današnjem komercijalnom mainstream hip hopu, rasadnik pop talenata ovisnih o minimalističkim i tvrdim beatovima, ali ljepljivim refrenima i AutoTuneu, receptu koji bi u krivim rukama mogao biti poguban, ali u Wayneovim često zna upaliti. Zbog čega i jest toliko popularan, na kraju krajeva.

Sve to najbolje pokazuje već početak s 'Every Girl In The World', odlična i jako, jako zarazna pjesmica o uživanju u ženama, koja ima sve predispozicije biti prokleto iritantna (pogledajte samo stihove ispucane klasičnim vokoderskim kreveljenjem: 'Open up her legs then filet mignon that pussy / I'm a get in and on that pussy / If she let me in I'm a own that pussy'), ali svejedno ulazi u uho već nakon prvog slušanja, odakle će je teško izvući svi egzorcisti i ghostbustersi ovoga svijeta.

'Wife Beater', odmah nakon ne toliko oduševljavajuće 'Ms. Parker', potpuno razvaljuje klasičnim južnjačkim 'Halloween beatom', a takvih koktela u kojem se preko odličnih pologa izmjenjuju Wayne, Drake, Gudda Gudda, Mack Maine i ekipa ima jako puno. Zapravo, kad poslušate zadimljenu 'Pass The Dutch', rokersku 'Play In My Band', klupsku 'Fuck Da Bulls' ili R&B-jastu 'Bedrock' znat ćete da je 'We Are Young Money' ambiciozan, 'za svakog ponešto' projekt, ali uistinu vrijedan pažnje, a ne samo sempler diskografske kuće koja se sprema 2010. osvojiti svijet.

Ocjena: 7,5/10

Izdavač: Young Money Entertainment