2009. UŽIVO

Koncerti koji nas čekaju ove godine

06.01.2009 u 08:50

Bionic
Reading

Beyonce, Depeche Mode, Ladytron, Nightwish, Sting i Edin Karamazov, Sepultura, Kodo, The Rasmus, Comby Christ, Napalm Death, Martin Solveig - samo su neki od izvođača čije koncerte ćemo imati priliku doživjeti ove godine

 

 

Službenu koncertnu godinu otvara Prljavo kazalište 17. siječnja, no još je važnije da je to ujedno i prvi službeni rock koncert u novoj zagrebačkoj Areni koja bi nam tijekom godine mogla ponuditi vrhunske koncertne atrakcije. Tako 26. travnja baš u Areni nastupa trenutno najveća svjetska r'n'b i pop zvijezda Beyonce Knowles, a mjesec dana kasnije, 21. svibnja, i Depeche Mode s odličnom predgrupom Ladytron. Nadajmo se da će koncerte u Areni preuzeti profesionalna ekipa promotora te da je ovo samo početak, kao i da predstojeće koncerte neće pratiti svakojaki skandali na kakve smo navikli. No, osim Arene, Zagreb ima i pristojan broj klubova i dvorana za koncerte izvođača svih glazbenih stilova.

 

 

Depeche Mode live

 

 

 

Preuređeni klub The Best 19. siječnja dovodi Armanda van Heldena, a Koncertna direkcija u Lisinski Blackmore's Night. Legendarni gitarist Ritchie Blackmore i njegova supruga Candice Night promoviraju svoj novi projekt u sklopu velike europske turneje 'Europe Secret Voyage 2009'. 3. veljače klub Boogaloo ugostit će svjetsku hard core atrakciju Napalm Death, a 10. veljače u istom klubu nastupa finska death pop atrakcija The Rasmus koja je kod kuće trenutno toliko popularna da je u stanju okupiti preko 85.000 ljudi na svom koncertu. 3. veljače kada će Napalm paliti uzavrelu publiku u Boogaloou, Lisinski ugošćuje vrhunskog flamenco gitarista, skladatelja i učitelja Josea Antonija Rodrigueza. 11. veljače u istoj dvorani nastupaju Sting i Edin Karamazov.

 

 

Beyonce live

 

 

Njemački heavy metalci Grave Digger s pratnjom Alestrom privući će metalce u Boogaloo 4. veljače. Na Valentinovo, 14. veljače, u ZeKaeMu nastupa Josipa Lisac, koja će ujedno i promovirati svoj novi studijski album. 19. veljače Boogaloo će ponovno pucati po šavovima jer će vrhunsku heavy metal buku ponuditi brazilska Sepultura. Samo dan kasnije, 20. veljače, svoj će najveći koncert u karijeri održati TBF u Domu sportova u Zagrebu, gdje će im kao predgrupa nastupiti odlični Stillness. Već sljedeći dan u Boogaloou nastupaju stari majstori hard rocka Saxon. Proslavljeni filmski skladatelj Eric Serra, poznat po svojoj glazbi u filmovima Luca Bessona, ali i ne samo njega, priređuje svojevrsni multimedijalni spektakl u Lisinskom 28. veljače. Tvornica obećava da će u veljači ponovno dovesti i Leningrad Cowboyse.

 

 

Kodo

 

 

19. ožujka u Zagreb ponovno stižu Eagles of Death Metal koji će u Boogaloou sigurno ponoviti svoj urnebesni rock show, a možda ovoga puta ipak sa sobom povedu i Josha Hommea iz QOTSA na bubnjevima. Orchestar Baoab iz Senegala pokazat će u Aquariusu 22. ožujka vrhunsku etno glazbu kojom su se proslavili širom svijeta i za koju su već dobili jedan Grammy. Dan kasnije, 23. ožujka, Zoran Predin u Lisinskom proslavlja 30 godina svoje uspješne karijere. 27. ožujka u istom klubu nastupa vodeći svjetski electro body bend Comby Christ. Svjetska heavy metal atrakcija za sve metalce i darkere Nightwish nastupa u KD D. Petrović 2. travnja u sklopu svoje velike svjetske turneje 'Dark Passion World Tour' i sa sobom dovodi finski pop rock bend sastavljen od pet cura Indica te grupu Pain. 4. travnja iz mraka darkerske prošlosti u Tvornici će zasvirati The Sisters Of Mercy. Vrhunska bubnjarska atrakcija iz Japana Kodo moći će se doživjeti u KD D. Petrović 3. lipnja. 18. srpnja najveća zvijezda ovogodišnjeg Papaya Day & Night na Pagu bit će Martin Solveig.

 

Nightwish live

 

 

 

Ne treba zaboraviti ni ovogodišnje deseto izdanje kultnog festivala Kontrapunkt koji će se održati 30. travnja i 1.svibnja, no zasad se program još uvijek dogovara. 2009. će se također održati i deseto izdanje sjajnog festivala Žedno uho u sklopu kojeg je prošle godine nastupio i legendarni Gang of Four i Shelac, pa je vjerojatno da će i ove godine biti vrhunskih izvođača. Rokaj fest će se održati od 3. do 5. srpnja na Jarunu i sigurno će ponovno ponuditi vrhunski program, kao i Vip In Music festival, ali i sve jača Hartera koja se održava u Rijeci 12. i 13. lipnja. Garden u Zadru, Dirty Old Festival u Požegi i čitav niz ljetnih festivala i koncerata tek su pred nama, kao i nebrojeno mnogo DJ gostovanja. Čekaju nas i nova izdanja No Jazz festivala, Zagreb Jazz festivala i Jazzarelle, kao i novi Histria festival koji svake godine ponudi barem jedan atraktivan koncert u pulskoj Areni.

 

 

 

Comby Christ live

 

 

 

Ni Exit nam nije daleko, a i oni ove godine slave svoje deseto izdanje i samo je u prvih tjedan dana prodano preko 10.000 ulaznica za program koji se tek dogovara. Budva će bez sumnje ponovno prirediti neki novi koncertni spektakl na plaži Jaz, a zasad je najatraktivniji koncert kod susjeda 26. svibnja u Beogradu, na Partizanovom stadionu na kojem će u sklopu velike europske turneje nastupiti AC/DC. Sasvim pristojno za početak godine koja će nam ponuditi još puno toga do prosinca.