Glazba TRI BISA I OVACIJE ZA KRAJ

Mistični Gregorian očarao ispunjen Lisinski

U srijedu, u rasprodanom Lisinskom, grupa Gregorian je održala spektakularan koncert povodom desetogodišnjice djelovanja, a u sklopu turneje '10 godina Masters of Chant'. U Zagrebu su bili prvi put

Na koncertu je bilo ponešto za svakoga – od obrada rock uspješnica iz šezdesetih pa sve do pop pjesmuljaka koji su donedavno bili veliki hitovi na MTV-ju – a sve je to, u stilu gregorijanskih korala, otpjevano unisono, ali uz pratnju električne gitare, bubnjeva i klavijatura. No bilo je dosta i originalnih songova grupe koja je svojim nastupom te scenskim efektima očarala mnoge.

Koncert je započeo pjesmom Brothers in Arms Dire Straitsa, a zatim su nizani hitovi kao što su Join me HIM-a, Tears in Heaven Erica Claptona, Wish You Were Here Pink Floyda, Stairway to Heaven Zeppelina, Sweet Child of Mine Gunsa te mnogi drugi.

Scenska izvedba bila je dojmljiva – upotrijebljena je gomila opreme i pirotehnike pa je dojam mistike i tajnovitosti bio vrlo snažan. Mnoštvo reflektora, projekcije na platnu, studijski ventilatori, dimne zavjese, laseri, vatra i snježne pahuljice bili su samo dio sinoćnjeg spektakla.

Izvrstan kontrast pretežno muškom sastavu bila je fantastična solistica i autorica nekolicine njihovih pjesama – Amelia Brightman - koja je bila dijelom najzahtjevnijih scena sinoćnjeg koncerta.

Članovi ovog vokalno-instrumentalnog sastava nisu se libili ni komunikacije s publikom. U pauzama između pjesama nakratko bi nestala mistika i čarolija i osjećao bi se jedan topao, zafrkantski pristup – pri kojem su na perfektnom engleskom zbijali šale na vlastiti račun (primjerice, prozvali su se 'najružnijim i najstarijim boy bandom') te kratko najavljivali što će sljedeće pjevati.

Zbog svega toga nije ni čudno što je publika zahtijevala (i dobila) čak tri bisa, od kojih je na trećem a capella izveden jedan izvorni gregorijanski koral koji je zvučao zaista fantastično. Na samom kraju koncerta, kompletna dvorana se podigla na noge i ujednačenim pljeskom pratila završne melodije.

Gregorian se od zagrebačke publike oprostio pjesmom Happy Christmas (War is Over) Johna Lennona i pahuljicama koje su padale po pozornici.

Nakon ovog spektakla, koji je potrajao dulje od dva sata (ne računajući pauzu), čini se da nitko nije otišao kući razočaran.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više