DOPUNJENO IZDANJE

Predstavljena 'Velika svjetska rock enciklopedija'

05.12.2009 u 11:08

Bionic
Reading

'Velika svjetska rock enciklopedija' Zlatka Galla u svojem temeljito dopunjenom i proširenom izdanju predstavljena je u petak navečer u zagrebačkom klubu Sax! kao najaktualnija i najopsežnija enciklopedija rocka na našem tržištu

U novom, proširenom i izmijenjenom, izdanju 'Velike rock enciklopedije' autor je aktualizirao biografije izvođača u 900-tinjak enciklopedijskih jedinica te dao potpun uvid u fenomen i ključne sudionike rocka. Staro izdanje bestselerske enciklopedije iz 2004. dopunjeno je novim događanjima na rock sceni, nizom novih autora, izvođača i izdanja koja zaokružuju ili reaktualiziraju neke velike autorske opuse poput, primjerice, diskografije Paula McCartneyja, Neila Younga i Boba Dylana.
Gall je u enciklopediju uvrstio i najznačajnije predstavnike bliskih žanrova koji su surađivali s rock izvođačima te na taj način pridonijeli živosti rock scene, primjerice jazzera Milesa Davisa, šansonijere Brela i Gainsbourga, hip-hopera Dr. Drea i 'countrymana' Hanka Williamsa.

Predstavljajući novo izdanje, glazbeni kritičar Hrvoje Horvat istaknuo je da je riječ o pionirskom pothvatu jednog od naših najproduktivnijih rock kritičara, koji je i u dopunjenom izdanju ostvario izuzetno visoku enciklopedističku razinu poštujući sva pravila toga žanra. Nova je enciklopedija posebna i utoliko što je u nju uključen i veliki broj autora koji su se kretali na granici između rocka i drugih žanrova poput hip-hop/rapa, elektronike, rhythm and bluesa, countryja, reggaea te soul i blues scene.

Rock kritičar Aleksandar Dragaš siguran je, pak, da će ovo veliko djelo pronaći svoje čitatelje unatoč internetskoj dostupnosti mnoštva podataka o svjetskoj rock sceni.

'Gallova enciklopedija pruža toliko sveobuhvatan prikaz da poslije nje nema smisla u Hrvatskoj pisati ništa slično', zaključio je Dragaš.

Aktualizirano, prošireno i izmijenjeno izdanje 'Velike rock enciklopedije' (444 str.) Zlatka Galla objavio je zagrebački izdavač Profil.

Profesionalni novinar i rock kritičar Zlatko Gall (Split, 1954.) napisao je brojne monografske tekstove i bilješke za diskografska izdanja, a autor je i niza kompilacija. Utemeljitelj je i umjetnički ravnatelj projekta Dalmatia World Music te producent desetak diskografskih izdanja za koje je 2005. i 2006. nagrađen diskografskom nagradom Porin. Kao novinar surađivao je u brojnim hrvatski časopisima i novinama, objavljujući teme iz područja likovnih umjetnosti, glazbe i društvenih fenomena te političke komentare.