DOWNLOADIRANJE POVIJESTI

Najvažnije u glazbi u posljednjih 30 godina

30.11.2009 u 13:38

Bionic
Reading

U istraživanju provedenom u Europi najvažnijim događajem u glazbi u posljednjih 30 godina proglašeno je downloadiranje glazbe, dok je drugi najvažniji događaj Live Aid

Anketu je na više od 5000 sudionika proveo portal Music Choice. Ispitanici su na prvo mjesto stavili downloadiranje glazbe kao najvažniji događaj u glazbi u posljednjih 30 godina. S pravom! Na drugo mjesto smjestio se singl Band Aida 'Do They Know It's Christmas?', objavljen prije točno 25 godina, iza kojeg je uslijedio Live Aid koji je proglašen drugim najvažnijim događajem u glazbi u posljednjih 30 godina. Kao što je poznato, Band Aid je pokrenuo sir Bob Geldof, a pjesma je nastala u suradnji sa Midgeom Ureom iz Ultravoxa. Pjesma je objavljena 29. studenoga 1984. godine, a osam mjeseci kasnije održan je i legendarni Live Aid na kojem je prikupljeno oko 15 milijuna funti za pomoć gladnima u Africi.

Treće mjesto važnih događaja u povijesti glazbe u posljednjih 30 godina zauzela je smrt Michaela Jacksona, nakon čega slijedi nastanak raznih talent showova te snimanje glazbenih spotova i nastanak televizija čiji program se temelji isključivo na emitiranju tih glazbenih spotova. Zanimljivo je da je deseto mjesto zauzeo razlaz grupe Spice Girls. Očito je previše Britanaca sudjelovalo u anketi.