ST!llness

‘Globalno zatupljenje – paket za preživljavanje’

18.11.2009 u 19:55

Bionic
Reading

Sami su najbolje opisali svoj drugi album nazvavši ga 'Audiovizualni komplet recikliran za poticanje razmjene informacija i energije' kojem svakako treba dodati da je u pitanju jedan od najboljih albuma godine koji doslovno pršti energijom kakva se vrlo rijetko susreće kod domaćih bendova. Kako glazbom tako i žestokim tekstovima koji će malo koga ostaviti ravnodušnim

Singlom 'Guzotres' kojim su najavili drugi album, samo su zbunili publiku s kojom su se od prvog albuma 'Sve što znam o životu je… odabrao Đelo Hadžiselimović' oprostili radikalnim spotom i hitom 'Katarza'. Taman kada su osviještena studentska populacija i hrvatska racionalna manjina shvatile da su dobile glazbene predvodnike očekivanog bunta protiv neodrživog stanja u društvu, ST!llness ih je poveo na Zrće i prepustio guzicama i sisama (spotom) u sjajnoj plesnoj dancehall pjesmi 'Guzotres'.

Pomalo neočekivan i čudan potez, uzme li se u obzir da ostatak albuma odnosno ostalih 12 pjesma nudi jasan i glasan poziv i recept za preživljavanje u borbi protiv globalnog zatupljenja. Ta razmjena informacija i energije koju nudi ST!llness doista se rijetko može sresti kod hrvatskih bendova, jer neskriveno, iskreno i s vrlo čvrstim stavom sjajno progovaraju, ne samo o stanju u društvu, već i o tome kako se to stanje u društvu može i promijeniti prozivajući pri tom svu tu pasivnu većinu koja podiže glas, ali samo u svojoj sobi kad navuče zavjese i zatvori sve prozore i vrata. Dakako, pritom glazbom sjajno potiču potrebnu energiju za ostvarenje tih ciljeva i željenog normalnog života pozivajući na neizbježan građanski neposluh opravdan kroz niz sjajnih stihova i tekstova u gotovo svih 12 pjesama iskoristivši album kao medij za prenošenje svojih stavova.

Neskriveno se oslanjajući na Rage Against The Machine i Audioslave uz utjecaj Asian Dub Foundation i beogradskih Eyesburn, ST!llness se drugim albumom nametnuo kao nešto najbolje što se trenutačno nudi na domaćoj, ali i regionalnoj sceni nudeći ipak svoj vlastiti glazbeni izraz. Nema sumnje da glazbu uz koju su odrasli nisu samo slušali, već su je i te kako promišljali. Skladateljski zrelo, svirački kompetentno uz odličnog Yurija, sada jednog od najboljih hrvatskih frontmana, ST!llness su i produkcijski stvorili album koji komotno može parirati i nekim globalno proslavljenim bendovima i njihovim albumima.

Scenski atraktivni, glazbeno zreli, vizualno osmišljeni s odlučnim stavovima i znanjem kako to prenijeti publici i probuditi potrebnu energiju, ne samo da su se potvrdili drugim albumom i skinuli prokletstvo tog drugog albuma, već su stvorili 13 pjesama među kojima ima barem sedam velikih hitova koji će ostati još dugo iza njih, a bez sumnje će obilježiti kraj 2009. i velik dio 2010. godine.

Pažljivo slušajte album 'Globalno zatupljenje – paket za preživljavanje', jer govori više, iskrenije i preciznije kako da ostanete zdravi i prisebni od skoro svih hrvatskih političara zajedno, a k tome još možete i zadovoljno lupkati ili strastveno zaplesati. I na kraju svakako valja dodati to da uz CD sa 13 pjesama u paketu dobivate i DVD sa svim njihovim spotovima te snimke nastupa iz Doma sportova gdje su nastupili kao gosti na velikom koncertu TBF-a, kao i snimku nastupa u klubu Boogaloo.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Menart