Glazba TREĆI DAN FESTIVALA

Eksplozija bluesa i funka na N.O. Jazzu

Na pozornici Teatra ITD u četvrtak navečer zaigrali su američki džez glazbenici, svatko u svojem ruhu - Elliott Sharp's Terraplane u blues tonovima i Jamaaladeen Tacuma's Coltrane Configurations u funky ritmu

Elliott Sharp's Terraplane

Nastup jednog od najzanimljivijih eksperimentalnih gitarista njujorške glazbene scene Elliotta Sharpa u četvrtak navečer u Teatru &TD možda nije oduševio, ali je svakako ostavio dojam. Sharpov blues projekt Terraplane, premda nešto slabiji od drugog dijela koncerta u kojem je nastupio jedan od najvećih gitarista džeza svih vremena, osvrnuo se barem djelomice na legende bluesa ('Blind' Willieja Johnsona, Skipa Jamesa, Howlin' Wolfa, Roberta Johnsona) igrajući se pritom s avangardnim postupcima.

Ipak, ona kaotičnost Elliotta Sharpa o kojoj se uglavnom piše, ovdje nije bila vidljiva. Zaigranost je bila predviđena, a improvizacije kao da nije bilo. Na trenutke se možda pojavila u glasu Erica Mingusa čije su vokalne dionice sezale od klasičnih blues tužaljki 'pjevača koji je sklopio pakt s vragom' Roberta Johnsona i Skipa Jamesa, do dubokih dionica Howlin' Wolfa. Ipak, Mingus u to unosi eksperimentalne elemente, igra se s glasnicama, s glasom, sa zvukovima.

Kao što bismo i očekivali od Sharpa, koji je u svojoj karijeri izdao gotovo stotinu albuma u različitim glazbenim kombinacijama stilova, i ovaj je nastup na trenutke vukao na igrokaz ili predstavu kojom dirigira maestro. Kao da nitko u bendu, ni basist, ni saksofonistica, ni trombonistica, ni bubnjar, nisu napravili nijedan pokret bez odobrenja.

Sharp je izmjenjivao mini-saksofon (koji je djelovao poput dječjeg) s električnom gitarom, a onda i s horizontalno položenom slide gitarom kojom nije dobio samo klasičan blues zvuk, nego i onaj mistični psihodeličnog rocka.

Elliott Sharp's Terraplane nije zadovoljio posjetitelje pogotovo one koji su očekivali ozbiljniju džez i blues sesiju. I dok su na trenutke djelovali kao da su na probi, a ne pred publikom, i dok je to s jedne strane bilo dopadljivo i zabavno, Sharp nas je glazbom proveo od lutkarskih igrokaza, preko kabarea, do mistično tripoidne psihodelije i sjajnog bluesa, što je na koncu ostavilo dojam površnosti.

Da je Terraplane ostao na istraživanju i eksperimentiranju isključivo s bluesom, već bi dojam bio drukčiji, a on se ponajviše srozao dolaskom žestoke džez predstave Jamaaladeena Tacume i njihove interpretacije Johna Coltranea.Jamaaladeen Tacuma's Coltrane Configurations

Naslonivši se na izuzetno visok ritam Elliott Sharp's Terraplanea, Jamaaladeen Tacuma's Coltrane Configurations započeli su svoju koncertnu posvetu Johnu Coltraneu u vrlo dinamičnom i glazbeno razigranom susretu jazza i funka kroz melodijski sukob saksofona i bas gitare. Legendarni bas gitarist Tacuma u Zagreb je stigao s bendom odličnih i scenski ravnopravnih glazbenika koji su unijeli puno vlastite glazbene osobnosti u Coltraneove džez klasike.

Matej Grgić
Tony Kofi
Ključni pomak prema suvremenizaciji Coltraneova zvuka dao je razigranim funky ritmom sam Tacuma, koji je bio glazbeno vrlo raspoložen te je odlično prelazio iz laganog i poletnog funka u bogatiji i znatno slojevitiji jazz ritam, dok je govornim tiradama znao pasti u trivijalije i naglašeni patos.

Usprkos raspoloženosti velikog Jamaaladeena, koncertom i scenom u potpunosti je vladao izvrsni saksofonist Tony Kofi. Svojim toplim i naglašeno lirskim saksofonom unosio je gotovo opipljivu emociju u visok funky-jazz ritam. Čistog zvuka i tona bio je vrlo kontroliran te nije bježao u prazna glazbena razigravanja.

Zvuk Tacumina basa bio je ponešto nečist i 'krčio je' te je u toj buci Kofijev saksofon vrlo lako nametao vlastitu tematsku nit. Uz nekoliko sola, najdojmljiviji je bio u Coltraneovoj Atlanti, priči o pogubljenju četiri crne djevojčice, u kojoj se zvuk saksofona pretakao iz gotovo opipljivog jecaja u ljutnju i krik očajnika, sa završetkom u novonastalom buntu.

Tim Hutson bio je izuzetno energičan i silovit na bubnju te raspoložen za ritmička poigravanja poput onog u solu koji je oblikovao uz puno energije i odlične ritmičke prijelaze. Yoichi Uzeki na klaviru bio je diskretan i pomalo tih (što ide na dušu organizatorima) te je svoju ulogu sveo na atmosferičnost i pozadinski kontekst.

Za razliku od prvog koncerta, u ovom je bilo jasno da su glazbenici na sceni u potpunosti ravnopravni i s vrhunskim osjećajem za ritam pjesme te je bila prava uživancija promatrati ih kako se nadigravaju u glazbenim dvobojima, prepuštaju jedni drugima sola, obogaćuju ih diskretnim dodacima, a sve s izvrsno pogođenom mjerom.

Zaključno, Jamaaladeen Tacuma's Coltrane Configurations ponudili su nam sat i pol vrhunskog džez užitka u kojemu su stari klasik izvedbeno obogatili razigranim funky ritmovima, zadržavši mjeru i emociju u vrhunskom saksofonu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više