FANTASTIČNO, BEZOBRAZNO…

Još jedna cenzura na HTV-u

09.11.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Najnoviji spot grupe Ramirez 'Fantastično, bezobrazno' u režiji Filipa Filkovića Philtza neočekivano je doživio cenzuru u HTV-ovoj emisiji 'VIP Music Club' uz obrazloženje da sadrži škakljive dijelove

Sporni, škakljivi dio u spotu jest ubojstvo glavnog lika tj. pjevača grupe Ramirez Aljoše, hicem u glavu. I Ramirez i Filković slažu se da  se danas na svim svjetskim televizijama, uključujući i HTV, mogu vidjeti puno brutalniji kadrovi u spotovima, no s obzirom na neočekivanu cenzuru, odlučili su napraviti dvije verzije upravo zbog mogućih problema. Tako je u javnost puštena necenzurirana verzija sa svim kadrovima, te za svaki slučaj cenzurirana verzija u kojoj je izbačen osnovni dio videospota, a koja je bila prikladnija za dnevni televizijski program HTV-a. No tjedan dana kasnije, videospot je još jednom odbijen uz posve neartikulirane argumente, MTV je s druge strane pristao pustiti videospot u takvom obliku u svojem eteru.

Prema neslužbenim podacima, jer službene nisu dobili, HTV-u su navodno smetali kadrovi u kojima se vide boce alkohola, osobe u spotu imaju pištolj u ruci te kadrovi pušenja cigareta. Redatelj je napravio i treću verziju, u kojoj su svi kadrovi pištolja, metaka, cigareta, tableta na stolu, alkohola te svih ostalih navodno neprikladnih kadrova prekriveni crnom mrljom. Unatoč tim zahvatima spot je još jednom odbijen, opet bez službenog obrazloženja. Ovog puta dobili su neslužbenu informaciju da se sporni videospot ne objavljuje niti u noćim satima emisije zato što se ista emisija u izvornoj formi prikazuje reprizno u dnevnom terminu.

Grupi Ramirez, kao i redatelju videospota, nije bila intencija uzburkati javnost te su iz tog razloga i napravljene dvije verzije spota. Nakon trotjednog natezanja s producentima emisije odlučeno je da se ni maksimalno cenzurirana verzija spornog spota neće prikazivati u eteru HRT-a. Na koncu ove apsurdne priče grupa Ramirez i Filip Filković traže, uz obrazloženje odgovornih, i mišljenje javnosti te publike o ovom slučaju, je li uopće potrebno cenzurirati ovakve spotove, trebaju li se slični videospotovi prikazivati samo u noćnim terminima, a zabraniti u dnevnim.