Zabranjeno pušenje

'Muzej revolucije'

05.11.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Nevjerojatno je koliko svježe i inspirativno djeluje Zabranjeno pušenje na devetom studijskom albumu, koji pršti energijom kao da im je prvi, a ostavlja dojam jednog od njihovih najzrelijih ostvarenja u karijeri

Kada netko iza sebe ima tri kompilacije, dva live albuma i osam studijskih, onda je svako novo studijsko ostvarenje ili konačan pad ili još jedna potvrda kvalitete koja traje. U slučaju Zabranjenog pušenja glazba koju oni stvaraju je dobitna kombinacija ostanka na vrhu i još jedna nagrada za njihovu doista brojnu publiku. Valja napomenuti da u njihovom slučaju publika znači poklonike iz cijele regije.

Krenuvši već na prošlom albumu 'Hodi da ti čiko nešto da' novim diskografskim putem, Zabranjeno pušenje i novim albumom ruši utabane, ali sve trošnije staze diskografske industrije. Tako 'Muzej revolucije' izlazi na isti dan (7. studenoga, na 92. obljetnicu Oktobarske revolucije) u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, u nakladi od 45.700 primjeraka, po više nego prihvatljivoj cijeni od 49 kuna (u Hrvatskoj), a može ga se nabaviti u kioscima Tiska. Drugim riječima, ošamarili su diskografe, pljunuli na njihov posao i dali do znanja da album ne mora biti skup, da se ne mora teško doći do njega i da glazba može svima biti dostupna. Ukratko, njihov proizvod nije luksuzna roba, već su svoju umjetnost ponudili svim svojim obožavateljima i onima koji će to tek postati, po prihvatljivoj cijeni i na svakom koraku, nimalo pritom ne umanjujući djelo koje su stvorili.

A što obožavatelji Zabranjenog pušenja dobivaju za tih 49 kuna? 'Muzej revolucije' već od prve, naslovne pjesme pršti energijom i daje jasno do znanja zašto su na samom vrhu sve te godine. Snaga tekstova njihovih pjesama je nešto što se vrlo rijetko susreće na ovim prostorima, jer osim što upiru prstom u pravom smjeru, istovremeno se sprdaju sa svijetom u kojem živimo i društvom kojega smo i sami dio, ostavljajući osjećaj gorčine koji ćete osjetiti nakon što se dobro nasmijete.

Već prvim singlom 'Modni guru' bocnuli su osjetljivu masu modnih sljedbenika nasmijavši daleko veću količinu ljudi koji se zajedno s njima smiju mediokritetima koji su okupirali medije. Sve pjesme na albumu imaju tu neku jedinstvenu snagu, karakterističnu za bosanski humor i osjećaj za pravdu, te na momente čak i vraćaju na sam početak njihove karijere i prve albume 'Das Ist Walter' i 'Dok čekaš sabah sa šejtanom', odnosno na pjesme iz tog perioda koje su već odavno postale evergrini.

Zabranjeno pušenje imalo je uspona i padova, iako je sve vrijeme bilo negdje pri vrhu. Međutim, 'Muzej revolucije' mogao bi razuvjeriti i najskeptičnije u njihovu kvalitetu i postojanost jer nudi 11 doista odličnih pjesama plus bonus: himnu nogometnog kluba Željezničar 'Nije to (Čuva Bog Želju svog)' koja bi samo zbog svojeg himničnog karaktera mogla priskrbiti Želji još nekoliko tisuća novih obožavatelja.

'Muzej revolucije' je jedan od najboljih albuma Zabranjenog pušenja u karijeri, koji ne ostavlja mjesta nikakvoj sumnji, izbacujući na prvu liniju fronte Davora Sučića alias Seju Sexona kao jednog od najkvalitetnijih autora na regionalnoj sceni, koji toliko dobro zna što diže raju, što je pogađa ravno u srce, što liječi dušu i kako to opisati i uglazbiti.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Croatia Records (HR)/Hyat Production (BiH)/Long Play (SR)/RSQ (SLO)/Vijesti (CG)