2. STUDENOG

Malijska pjevačka diva Oumou Sangare otvara Lisinski

02.10.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Oumou Sangare, velika malijska i afrička pjevačka zvijezda i borkinja za ženska prava, 2. studenog će koncertom u KD Vatroslav Lisinski otvoriti tu našu najveću i najljepšu koncertnu dvoranu nakon obnove

Oumou Sangare postala je pjevačka zvijezda već u dobi od 21 godine. Od ranog djetinjstva počela se baviti pjevanjem, a prvi uspjeh doživjela je svojim albumom prvijencem 'Moussoulu' ('Žene'), koji je prodan u 200.000 primjeraka u Africi. Za njezinu karijeru bila je presudna suradnja s Nickom Goldom, vlasnikom World Circuit Recordsa, za koji je izdala album, kao i mnogi drugi glazbeni velikani poput Buena Vista Social Cluba, Alija Farka Tourea, Orchestra Baobaba.

Surađivala je s Alijem Farka Toureom te zajedno s Baba Maalom, Femi Kutijem i Boukman Eksperyans išla na turneju. Osim što je uspješna glazbenica, Oumou je i uspješna poduzetnica i borac za ženska prava za što joj je uručena nagrada UNESCO-a 2001. godine.

Seya' je naziv novog albuma Oumou Sangare, što prevedeno s jezika naroda Bambara znači 'životna radost'. Upravo je to ono što Oumou Sangare nudi publici na albumu za koji si je dala šest godina vremena. No iza glazbe koja odgovara nazivu albuma ipak leže važne poruke: 'U našoj kulturi Wassoulou glazba je uvijek služila tome da prenosi poruke i aktualizira važne teme', objašnjava Oumou: 'Ljudi su ovdje naučili slušati. Na ovaj način mogu pjevati i istovremeno educirati publiku.' Koncertom koji će se održati 2. studenog Oumou Sangare će imati čast otvoriti KD Vatroslav Lisinski nakon njezine obnove.

 



Oumou Sangare: Seya