DISKOGRAFSKI KRAJ GODINE

Domaći albumi do kraja 2009.

21.09.2009 u 20:09

Bionic
Reading

Do kraja godine je ostalo još tri mjeseca i to tri mjeseca koja za diskografske kuće najčešće znače intenzivan period poslovanja. Upravo u posljednja tri mjeseca u godini diskografi na tržište izbacuju nove albume od kojih se mnogo očekuje. Kraj 2009. na domaćoj sceni baš i ne obećava. Izdanja je malo, planova još manje, a velikih iznenađenja nimalo. Krenimo redom.

Diskografska kuća Menart pripremila je do kraja godine desetak izdanja. Ovih dana bi svjetlo dana trebao ugledati nastupni album grupe Dosh Lee 'Velika nepravda na TV ekranu' (nastao u suradnji s etiketom Spona) kao i novi album Gustafa 'Chupacabra'. Na scenu se vratila i pulska grupa Nola koja će, još neimenovani, novi album objaviti do kraja rujna. Jedno od najočekivanijih ovogodišnjih izdanja je drugi album grupe STIllness čiji izlazak se očekuje sredinom listopada kada izlazi i live album Gabi Novak snimljen tijekom nastupa na festivalu Jazzarella. Novi album najavila je i Colonia, kao i grupa Yammat čiji album 'Longplay' se očekuje u neko doba do kraja godine. Bez točno određenih datuma, ali i mjeseca, Menart planira još tijekom 2009. objaviti albume Bolesne braće, Targeta ('Jedan dan u Zagrebu'), Gin Cooler Quarteta, Nermina Puškara, te Sexymotherfuckersa.



DOP Records, koji je dosad tijesno surađivao s Menartom, ima u planu tri studijska izdanja novih izvođača i pregovaraju s tri etablirana domaća izvođača, međutim nisu spremni još otkriti o kome je riječ dok ne reguliraju ugovorne obaveze između njih i izvođača. Kada se dogovore, kažu, obavijestit će nas sve. Za razliku od Menarta, Aquarius Records je znatno skromniji u svojim planovima. Ni oni ne mogu precizirati datume izlaska planiranih albuma, ali zato znaju što će objaviti. Krajem rujna izlazi album pjevačice Nuške 'Svijet je predivno mjesto', a početkom listopada novi album grupe Detour 'TV'. Negdje tih dana svjetlo će trgovina ugledati i soundtrack filma 'Vjerujem u anđele' Nikše Sviličića, dok bi novi album Marka Tolje trebao zasvirati početkom studenog. Do kraja godine planiraju i live album Massima Savića – 'Massimo pjeva Sinatru'.


Hit Records još uvijek ne zna što će i kada objaviti, pa stoga nemaju nijedno jedino ime izvođača, kao ni albuma. Dancing Bear pak planira objaviti pet albuma, jedan DVD i jedan deluxe edition. Nastupni album grupe Sheitans, album Đanija Stipanićeva, Vedrana Mičetića ('Odsjaj ogledala'), Majki i grupe Bambi Molesters, iako se ni za jedan od spomenutih albuma ne zna kada će biti objavljen. Ibrica Jusić slavi 45 godina karijere DVD-om '45 godina skalina', a u sjećanje na Dinu Dvornika Dancing Bear objavljuje Deluxe Edition albuma 'Pandorina kutija', koje će sadržavati nove pjesme koje nisu prije bile dovršene.






Dallas Records ne priprema nikakvo posebno iznenađenje, iako među njihovim izdanjima ima albuma koji će, bez sumnje, privući pažnju. Dakako, ni oni se ne mogu kladiti u datume kada će koji album biti objavljen. 'Ivo Gamulin i prijatelji u Lisinskom' naziv je DVD-a i CD-a s live snimkom prošlogodišnjeg koncerta. Među atraktivnijim izdanjima (barem za one malo starije) je sigurno '7 Veličanstvenih', snimka koncerta u Tvornici na kojem su povodom obilježavanja bogtepitakoje godišnjice Novog vala nastupili Električni orgazam, Zoran Predin i Lačni Franz, Darko Rundek, Vlada Divljan, Houra & Bogovići i Pero Lovšin. Tinejdžeri bi pak mogli doći na svoje debi albumom pobjednika prvog RTL-ova showa 'Hrvatska Traži Zvijezdu' Bojana Jambrošića. Nove studijske albume pripremaju Vlado Simčić Vava i Danijela Martinović, dok bi u prodaju trebalo krenuti i reizdanje prvog albuma Laufera 'Best Of' te 'Antologija' Zorana Predina.




Croatia Records nudi najviše novih izdanja, mada, kao i konkurencija, ne znaju kada će točno i pod kojim imenom izaći. Među prvim izdanjima (do kraja rujna) je 'Dobrotvorov dom', antologija Arsena Dedića, te dupli CD i DVD '30 godina Prljavog kazališta'. Do kraja rujna je u planu još demo kompilacija kanala CMC te 'Nostalgija Sacra', novi album klape Nostalgija. Novi, još neimenovani album Dražena Zečića trebao bi izaći do kraja listopada, kao i novi album Harija Rončevića. Bez točnih datuma, kao i mjeseca izlaska, Croatia Records do kraja ove godine objavljuje albume Flyera, Adastre, Jasne Bilušić (koja izvodi jazz standarde), Jadranke Stojaković te jedan koncertni - 'Tribute To Đorđe Novković', par reizdanja Prljavog kazališta te, najvjerojatnije, i Box Set Drage Mlinareca.


Kao što je evidentno, sve navedene diskografske kuće planiraju, trebale bi, u planu im je ili namjeravaju, ali nijedna ne želi tvrditi da će neko izdanje sigurno izaći, a kamoli precizirati datum izlaska. Je li u pitanju pritisak na poslovanje pod recesijom, slabom kupovnom moći kupaca ili pak nešto treće, ostaje pitanje. No nešto je ipak trulo u diskografskim kućama! Ili u državi?