ZANIMLJIVO IZDANJE

Objavljena dvostruka CD kompilacija Electronic Jugoton

20.11.2014 u 20:31

Bionic
Reading

Pojava i uspon elektroničke glazbe u svijetu ostavili su traga i među glazbenicima bivše Jugoslavije

Od prvih avangardnih eksperimenata 60-ih godina prošlog stoljeća, preko postpunka i novog vala koji je prigrlio elektroniku, današnja pop glazba nezamisliva je bez ovog kulturnog nasljeđa. O toj povijesti međutim malo se zna.

Dvostruka CD kompilacija 'Electronic Jugoton – Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989' prvi je korak u istraživanju scene koja je rasla paralelno s utjecajima Zapada i koja se danas u svijetu iznimno cijeni.

Među diskografima bivše države zagrebački Jugoton često je pružao priliku i utočište izvođačima koji se nisu bojali eksperimentirati s novim zvukom. Prateći tako najnovije trendove u glazbi, pogoni iz Dubrave otisnuli su neke od danas najtraženijih ploča među kolekcionarima vinila. Prvi singlovi grupa Laboratorija, Beograd, Data ili albumi Olivera Mandića, Zane i Denis & Deniss bili su vrhunski produkcijski noviteti tadašnje scene.

'Electronic Jugoton – Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989' zato iznosi uzbudljivu priču o elektroničkoj glazbi najveće diskografske kuće na ovim prostorima. Ne samo kod glazbenika, nego i kod izdavača, tražila se hrabrost u odlukama i prepoznavanje novog. Autori kompilacije, filmski i glazbeni kritičar Željko Luketić i producent i DJ Višeslav Laboš odabrali su za ovo izdanje iznenađujući raspon elektroničkih favorita.

Odmičući se od stilskih okvira, slušatelju se na ovome izdanju nude brojne neobjavljene skladbe, singlovi koji nisu nikad doživjeli svoju CD premijeru i kolekcionarske poslastice poput promotivnih izdanja Jugoton Express, ploča koje su štampane u svega nekoliko primjeraka za potrebe radiostanica.

Novi val, pop, avangarda, pa čak i fragmenti priča i govornih izdanja Discothalije, čine 'Electronic Jugoton' dobrim izborom za plesni podij, ali i za intimnije iskustvo slušanja. Među zastupljenim izvođačima na kompilaciji su Dorian Gray, Borghesia, D'Boys, U škripcu, Parlament, Električni orgazam, Slađana & Neutral Design, Amila, Zdenka Kovačiček, Milka Lenac i mnogi drugi. Kompozitori poput Andreja Baše, Igora Savina, Arsena Dedića, Silvia Foretića, Branimira Sakača, Igora Kuljerića i Miroslava Miletića također su predstavljeni.

Čak 47 skladbi na dva CD-a i knjižica u kojoj je svako djelo posebno opisano uz crtice iz života izvođača i fotografije originalnih izdanja prilog su povijesti čije je istraživanje tek započelo.

O autorima kompilacije:
Željko Luketić (1972), Zagreb. Od 1993. filmski i glazbeni kritičar u glazbenom časopisu Heroina i brojnim drugim tiskovinama. Ima 15 godina uredničkog i novinarskog iskustva na Radiju 101, na kojem je između ostaloga, sve do 2010, radio i kao urednik emisije posvećene rijetkim vrstama glazbe. Bio je suradnik HRT-a, Hrvatskog radija, Radio Elektrane, Kinoteke, Slobodne Dalmacije i Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Autor je kompilacija 'Ex Yu Electronica III' (Subkulturni Azil, Maribor, 2012.) i 'Synth Yugoslavia' (Dark Entries Records, San Francisco, 2015.)

Višeslav Laboš
(1978), Zagreb. Od 1997. kao DJ, producent i autor-improvizator zvuka proputovao je cijelu Hrvatsku i svijet (Slovenija, Srbija, Austrija, Njemačka, Italija, Švicarska, Sjedinjene Države). Oblikuje zvuk i producira elektroničku glazbu za filmove, kazališne predstave i plesne performanse. Član je HGU-a. Diplomirao je novinarstvo na FPZ-u u Zagrebu, a danas je na MA studiju Oblikovanje zvuka pri Akademiji dramske umjetnosti.