SPEKTAKULARNE DAME

Frajle oduševile Zagreb, mnogi bi trebali učiti od njih

20.11.2014 u 13:53

Bionic
Reading

Sjajnim vokalnim sposobnostima i odličnom komunikacijom s publikom, Frajle su sinoć pokorile Zagreb i održale lekciju iz scenskog performansa

Za odličan koncert koji se dugo pamti nije potrebna skupa scenografija, specijalni efekti i atraktivne plesačice. Dovoljne su četiri šarmantne žene izvrsnih vokalnih sposobnosti i iznimnog osjećaja za publiku. Te četiri žene kriju se iza imena The Frajle i sinoć su u Lisinskom održale humanitarni koncert Meni trebaš ti, a sav prihod namijenjen je udruzi Sve za nju.

Frajle su već nastupale u Hrvatskoj, ali ovo im je bio prvi koncert u Lisinskom i jasno se vidjelo da su dale sve od sebe kako bi nastup u prepunoj dvorani prošao besprijekorno. Bez ikakve sumnje, u tomu su uspjele. Ima nešto privlačno u jednostavnosti i nepretencioznosti koje krase ovu žensku pjevačku skupinu.

Čovjek ne bi očekivao da četiri dame koje 'samo' sjede na pozornici mogu istinski zapaliti publiku i zadržati im pozornost nešto više od dva sata, ali čovjek bi se jako prevario. Spomenute dame učinile su upravo to s tolikom lakoćom da su i oni koji nisu imali nikakvih očekivanja od koncerta, doma otišli pod vrlo snažnim dojmom.

U čemu je njihova tajna? Kao prvo, Frajle znaju pjevati. One su jedne od onih od kojih vam se koža naježi kad puste svoje veličanstvene glasove. Odlično se snalaze u vrlo zahtjevnim glazbenim komadima, ali s jednakom lakoćom izvode i pjesme koje bi oni nešto osjetljivija sluha i istančanijeg glazbenog ukusa nazvali pjesmama 'niže vrijednosti'. Frajle imaju sposobnost svakoj pjesmi dati svoj prepoznatljivi pečat pa uopće nema problema da ih na trenutak doživljavate kao ozbiljne pjevačice, a na trenutak kao zabavljačice. I u jednoj i u drugoj ulozi ostaju na visini zadataka, a glasovi im jednako briljiraju i u zabavnoj pjesmici 'Ja sam žena na sve spremna', kao i u onoj vrlo zahtjevnoj 'Je suis malade cover'.


Kao drugo, Frajle s neobičnom lakoćom osvajaju publiku. Imaju onu šarmantnu žensku energiju zahvaljujući kojoj osjećate da je riječ o ženama koje su istodobno i snažne i ranjive. Ne bježe od šala na vlastiti račun, pričaju zanimljive anegdote, publiku lako uvlače u dijalog i sve to čine s takvom lakoćom i prirodnošću koja se zapravo vrlo rijetko viđa.

Kao treće, Frajle toliko uživaju u glazbi i pjevanju, u svaku pjesmu unose cijelu sebe pa jednostavno ne možete ostati ravnodušni. Jako dobro znaju prenijeti emocije pa je publika na trenutke plakala, na trenutke pjevala s osmijehom na licu, a na trenutke plesala uz žive ritmove romskog melosa.

Novosadske Frajle Marija Mirković, Nataša Mihajlović, Jelena i Nevena Buča na koncertima najčešće pjevaju obrade tuđih pjesama koje pak u njihovoj izvedbi zvuče potpuno drugačije, osvježeno i gotovo kao da ih slušate prvi puta. Na repertoaru imaju i svojih pjesama koje pokazuju da je zaista riječ o umjetnicama koje će bez sumnje potrajati. I želimo im da potraju, jer u moru instant glazbenih zvjezdica, bezvrijednih pjesama i utrke za komercijalnim uspjehom, Frajle su oaza u pustinji. Oaza za sve one koji vole dobru pjesmu, prekrasne glasove i nezaboravne koncerte. Nadamo se samo da na idući nećemo morati dugo čekati.