ELECTRONIC BEATS FESTIVAL

Eyedress: Nema ništa loše u tome da živite u snovima

06.11.2014 u 10:21

Bionic
Reading

Još tek dva dana dijeli nas od početka festivala Electronic Beats, a on će se održati u zagrebačkoj Laubi u subotu 8. studenoga

Iza imena Eyedress krije se 23-godišnji filipinski producent i redatelj Idris Vicuña, a uredništvo časopisa NME uvrstilo ga je među najperspektivnije nove izvođače u 2014. Njegov zvuk uključuje niz različitih stilova, od pulsirajuće plesne elektronike do zvučnih drhtaja ispunjenih jezom, a korištenje bas jeke i buke slomljenog Nintenda dovode njegovu glazbu u usporedbu s bendovima kao što su The Knife i Warpaint te sasoundtrackom filma 'Drive'.

Prvijenac 'Hearing Colors' (objavljen ove godine) uključuje taman, uglancan synth pop, daleko napredniji no što bi njegovi produkcijski uvjeti mogli nagovijestiti – album je u cijelosti nastao na starom laptpopu njegova oca. Eyedressov zvuk nije toliko radikalan, no njegova glazba uistinu ide dalje od kozmetičkih elemenata tog zvuka, i to ne samo u smislu melodije, vokala i pisanja pjesama, već njegova lirskog sadržaja.

Evo što je Eyedress otkrio tportalu u kratkom intervju:



Kako biste opisali svoju glazbu?

Futuristička, ali i s utjecajem 80-ih. Volim ostati vjeran svojim nadahnućima, ali i otvoren sam za različite druge utjecaje. Sad mi se čini da sam u posebnim sci-fi/Giger vibrama. Grad u kojem živim poprilično je u lošem stanju, pa mi se sviđa ideja da je moja glazba nekakav izvanzemaljac. To mi je najbolji način da se malo odmaknem od stvarnosti koja me okružuje jer sam stalno okružen siromaštvom. Nema ništa loše živjeti u svijetu snova!

Gdje pronalazite inspiraciju za svoju glazbu?

Svugdje ima inspiracije... Priče drugih ljudi, život koji nas okružuje, neka osobna iskustva... Sve to utječe na nas. Dobre i loše stvari, sve to utječe na mene. Kombinacija dobrog i lošeg je moja glazba. Rekao bih - dualizam...

Gdje najradije nastupate?

Svugdje! Nisam nešto izbirljiv. Samo ako nisu Filipini.



Možete li izdvojiti neko neobično iskustvo s obožavateljima?

Hm, pa ne mogu se sada ničega sjetiti. Svatko je lud na svoj način!

 

Kakvu glazbu volite? Tko su vam najdraži izvođači?

Imam zbilja raznolik ukus. Rap punk gitaristički bendovi dok god sviraju i žive prema svojim uvjerenjima... Obožavam npr. Vincenta Galloa Sonic Youth, Soulja Boya, Donovana, Dead Kennedys, takve stvari...

Što biste radili da niste glazbenik?

Bio bih filmaš/redatelj.

Što očekujete od nastupa u Zagrebu? Planirate li kakav turistički obilazak ili izlazak?

Ne znam, ali otvoren sam za sve opcije. Zbilja bih volio obići grad, ali mrzim biti tip koji samo naslikava sa svojim mobitelom. Jednostavno ne želim izgledati kao neki turist. Naravno, partijanje je uvijek dobrodošlo, osobito ako se radi o stoner partyju - takvi su mi najdraži.



Poruka za hrvatske fanove!

Smoke me out!

Inače, ovogodišnji line-up četvrtog izdanja Telekom Electronic Beats Festivala Zagreb u galeriji Lauba predvodi Erlend Øye, jedan od najznačajnijih suvremenih alternativnih rock umjetnika koji prvi put nastupa u Zagrebu. Domaćoj će se publici premijerno predstaviti i engleski pjevač i kompozitor Patrick Wolf, perspektivni filipinski producent Eyedress te danski DJ i producentski kolektiv Den Sorte Skole.