THE RAVEONETTES U MOČVARI

Melodična umjetnost buke iz Danske

30.10.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Na drugome hrvatskom nastupu danski je dvojac uz pomoć pridruženog im bubnjara održao sjajan nastup na kojem je koncertno promoviran posljednji im studijski album 'Pea'hi'

Na svoj prvi zagrebački nastup, u klubu Močvara Raveonettesi su pristigli direktno iz McDonald'sa u Jurišićevoj poštujući svoju tradiciju da prehrambene probleme na turneji rješavaju u prvom McDonald'su koji je otvoren u gradu gdje nastupaju. Ako je to formula za izvrstan nastup, onda je definitivno uspješna, jer su u gotovo sat i po svirke u srijedu, 29. listopada pred tristotinjak poklonika održali neposredan, uvjerljiv i energičan nastup.


Za razliku od prvoga hrvatskog nastupa, prije tri godine na festivalu Terraneo, ovoga je puta muška polovica sjajnoga danskog dvojca Sune Rose Wagner dijelio vokalne i gitarističke dionice sa Sharin Foo (onomad je bio završio u njujorškoj bolnici zbog bolova u leđima pa su nastup iznijela dva prateća glazbenika). Na pozornici su nastupili uz bubnjara koji je u finišu nastupa participirao i na basu i na gitari. Sharin Foo izmjenjivala je također ta dva instrumenta, a moćan zvuk zaokružen je dodatno snimljenim instrumentarijem.

To ne čudi, jer su koncertno predstavljali recentni album 'Pea'hi' koji se naglašeno razlikuje od njihovoga tradicionalnoga sinematičnoga zvuka u kojem kombiniraju melodične vokalne dionice prema postulatima Everly Brothersa i zid buke na tragu Sonic Youtha. Premda bježe od usporedbe s Jesus & Mary Chain ili My Bloody Valentine, sličnosti su neumitne, no to je zvuk po kojem se prepoznaju. Sedmi album 'Pe'ahi' donosi manje buke, a više atmosferičnog zvuka zahvaljujući uporabi nježnijih instrumenata poput harfe i ksilofona te s naglašenom dozom elektronike. Upravo je ta atmosferičnost obilježila i nastup u Močvari.


Izvrsnim razglasom i s vrlo raspoloženim izvođačima, uz jednostavno postavljenu pozornicu i neprestane svjetlosne strobo efekte, Raveonettesi su u prvome dijelu nastupa izvodili veći dio novog albuma, od uvodne skladbe 'Endless Summer' do upečatljive pjesme 'Z-Boys', da bi skladbom 'Hallucinations' s albuma 'Lust, Lust, Lust' zapalili publiku. Publika nije bila uskraćena ni za provjerene koncertne favorite kao što su'Chain Gang Of Love' i'Attack of The Ghost Riders', a službeni dio nastupa, nakon 65 minuta završili su pjesmom 'When Night is Almost Done' s aktualnog albuma gdje su Wegner i Foo samo pjevali, dok je za bučne dijelove bio zadužen njihov bubnjar, ovoga puta na basu.

Melodijske linije koje smo čuli zacijelo bi oduševile i Briana Wilsona, a zida buke koju Raveonettesi proizvode ne bi se postidio ni Phil Spector. Imidžom mlađeg brata Roberta Smitha i mlađe sestre Deborah Harry Raveonettesi imaju zaokruženu pojavnost, a zvuk koji su predočili na koncertu svakako zavređuje i širu percepciju. Stoga sam uvjeren da se suradnja Žednog uha u čijoj je organizaciji koncert napravljen i Raveonettesa neće zaustaviti na šibenskome i zagrebačkom nastupu.