RUM SMUGGLERS

I Hrvatska ima svoj pirate metal bend!

17.12.2014 u 10:32

Bionic
Reading

Rum Smugglersi dolaze iz Zagreba, a njihov glazbeni stil spaja 'klasični' pirate metal s agresivnošću thrasha. Evo što su nam otkrili ovi mladi veseljaci u intervjuu koji je pred vama

Inspirirani metal bendovima poput Kreatora, Sodoma, Swashbucklea i Alestorma, Rum Smugglers (Marin 'Blackbone' Barišić, Matej 'The Traitor' Perica, Borna 'The First mate' Bobo Savović i Marko 'Hammerhead' Vučković) odlučili su spojiti njima drage žanrove u jedan te se otisnuti na more, harati, paliti i žariti po obalama i lokalnim krčmama i konobama, zavoditi dame bujna poprsja, sve to, dakako, uz velike količine ruma i groga! 

Kako biste u kratkim crtama predstavili Rum Smugglers?

Prvi hrvatski pirate thrash metal bend.

Otkud fascinacija pirate metalom? Jeste li jedini hrvatski pirate metal bend?
Iskreno, ne znamo, ali sve je počelo kad je bubnjar (Marko Vučković) predložio da krenemo u tom pravcu. Bilo je nećkanja, ali smo popustili i tako su nastali Rum Smugglersi. Nismo jedini, postoji još jedan autorski pirate metal bend pod imenom Code of Nelson's Folly na sceni te smo u dobrim odnosima s njima.

355086, 354578, 354531, 354438Planovi za budućnost? Album?

Svirati na Mjesecu, ha-ha! Plan nam je postati dijelom velike trojke pirate metala (Running Wild, Alestorm, Swashbuckle) te ju učiniti četvorkom i zasvirati s kolegama iz SAD-a (Lords of the Drunken Pirate Crew). Album se čeka da se vrati s masteringa. A dotad na našem kanalu na YT-u možete naći teaser albuma. Ime albuma je 'Hemp Rope Justice'.

Vaši glazbeni utjecaji općenito? Otkud crpite inspiraciju za pjesme?

Kreator, Sodom, Swashbuckle, Alestorm, Black Sabbath, Tankard, Slayer, znate ono, klasika. Inspiraciju za pjesme crpimo iz zajedničke aktivne mašte te iz priče koju bubnjar piše.

Nadate li se inozemnoj karijeri?
Naravno.

Koje ste nove glazbenike/bendove zamijetili?
S domaće scene bismo izdvojili sljedeće: Bronza (thrash metal), Exer (thrash metal), Wolfenhords (black metal), Code of Nelson's folly (folk pirate metal), Bible Black (Ronnie James Dio tribute band) te još nekolicinu bendova.

Najluđa stvar koja vam se dogodila na koncertu?
Fanovi su donijeli zastavu Somalije na nastup u Močvari! To je bilo kul.

Kako ocjenjujete domaću mainstream scenu? Što vas posebno iritira?

Mainstream scenu? Teško da je to scena vrijedna spomena, prije bismo rekli gluma. Nervira nas manjak kolegijalnosti među bendovima; to se naravno odnosi samo na one koji se pronađu u tim riječima (We are not pointing fingers!), ali to je problem onih koji misle da su toliko visoko da smiju patronizirati ostale izvođače.

Čime se bavite izvan benda? Može li se kod nas uopće živjeti od metala?

Tri četvrtine benda sastoje se od studenata te je bubnjar jedini koji radi neki vrag u životu pored sviranja (smijeh).

Kome biste rado bili predgrupa?
Alestormu, naravno i Swashbuckleu. Ali i Kreatoru i Tankardu. Generalno, bilo kome tko želi nas da mu budemo predgrupa.

Što biste savjetovali nekom mladom bendu? Što je, po vama, najvažnije za uspjeh?
Ustrajnost, trud i ljubav prema tom što radiš i sviraš. To su temeljne linije po kojima se trebaju svi voditi.