NE PROPUSTITE

Bogata koncertna jesen uz Žedno uho

28.08.2014 u 15:07

Bionic
Reading

Nakon uspješno održanog SuperUho Festivala u Šibeniku, organizacija Žedno uho seli koncertne aktivnosti u Zagreb te najavljuje niz koncerata omiljenih im izvođača koji će razveseliti ljubitelje kvalitetne aktualne nezavisne glazbe

Jedinstven žednouhi recept pri izboru živopisnih izvođača u izvedbi širokog spektra žanrova i ovoga puta Zagrebu donosi glazbenu alkemiju u spoju moderne sanjive pop glazbe, slam poezije, radikalno bučnog RnR-a, ezoteričnog pristupa RnR glazbi kao i varijacije, drugačije viđenje glazbenih žanrova 80-ih poput novog vala, post punka, i td.

Jesenja koncertna sezona počinje 13. rujna nastupom američkog benda Blouse koji nježnim, gotovo poetskim spojem tradicionalnih RnR instrumenata ( bubanj, bass i električna gitara), ritam mašina, sintisajzera i zanosnog ženskog vokala stvaraju moderni shoagaze/pop zvuk. Nastali su 2011., a do sada su objavili dva cjelovita albuma za diskografsku kuću Captured tracks koja okuplja izvođače modernog RnR/Pop/Synth izričaja, a neki od njih (Mac Demarco, Beach Fossils) već su imali priliku nastupiti u organizaciji Žednog Uha.

Obožavatelji bučnog RnR zvuka zasigurno će se razveseliti koncertu bitnog, ponovo okupljenog američkog noise rock benda Hammerhead koji će nastupiti 20. rujna u klubu Močvara. Radi se o energičnom RnR triju nastalom 1989. godine u Minneapolisu: Paul Sanders na gitari i vokalu, Paul Erickson na bass gitari i vokalu i Jeff Morridian Jr na bubnjevima. Njihov zvuk na koncertima može se opisati kao oslobađajući cunami frustracija u maniri glazbenih istomišljenika poput: Melvins, Big Black, Fugazi i mladih Metz. Tijekom 90-ih godina snimili su četiri albuma i održali niz koncerata. Godine 1996., Paul Sanders napušta bend i Hammerhead prekidaju svoje aktivnosti. Na veliku sreću 2010. bend se ponovo okuplja i kreće u koncertne aktivnosti. Kao podrška ovom dragulju noise rock scene iste večeri nastupit će i veterani zagrebačkog noise rocka - Franc Kafka ensemble i Tanker

Baltimorski bend Future Islands, neobičnog izričaja u autentičnoj interpretaciji synth glazbe osamdesetih, nakon odličnog i posebno zanimljivog koncerta 2010. u KSETU, vraćaju se u Zagreb, 11. listopada kad će nastupiti u klubu Močvara. Njihova new waveom i synth popom inspirirana glazba, za razliku od većine im srodnika, svoj puni zamah i smisao dobiva na koncertima, gdje sjajan vokal lidera grupe Samuela T. Herringa dolazi do punog izražaja, a ovaj se pretvara u performersko čudo gotovo ravno onome kolege im i uzora iz Baltimorea Dana Deacona. Uzlazna putanja benda u relativno kratkoj karijeri nakon objavljivanja albuma 'On The Watter' (također za čikaški Thrill Jockey) dovodi ih ove godine do nastupa u legendarnoj TV glazbenoj emisiji The Late Show with David Letterman. Prije nego li su nastupili u spomenutom showu potpisuju novi ugovor s uspješnom i popularnom diskografskom kućom 4AD koja okuplja ponajbolje aktualne izvođače iz domene alternativne rock'n'roll i cross-over glazbe, za koju objavljuju odličan posljednji album 'Singles'.

Koncert legendarnog space rock'n'roll seksteta Swans, predvođenog jedinstvenim Michaelom Giraom, uz podršku elektronsko-eksperimentalne noise glazbenice Pharmakon održat će se 14. listopada u Zagrebu u dvorani Jedinstvo. Swans su američki post punk bend oformljen 1982. godine u naletu New York NO WAVE-a, što je bio američki odgovor na New wave koji je u Europi cvjetao u to vrijeme. Idejni vođa i osnivač benda je jedinstveni Michael Gira – singer/songwriter, multiinstrumentalist i karizmatični osobenjak obavijen velom mistike. Swansi iza sebe imaju dvanaest izdanih studijskih albuma u periodu od 1982. do 1997. te od 2010. pa do danas.

Po prvi put u Zagrebu, 29. listopada u klubu Močvara, na samostalnom koncertu nastupit će danski indie rock dvojac The Raveonettes - basistica i pjevačica Sharin Foo i gitarist Sune Rose Wagner . Inspirirani energijom RnR glazbe 60s obogaćene transoidnim ritmovima, bitno moduliranim zvukom instrumenata, mračnom poezijom interpretranom psihodeličnim vokalom, The Raveonettes stvaraju potpuno autentičan i moćan klubski zvuk. Do sada su izdali sedam studijskih albuma, a na koncertu u Zagrebu predstaviće poslednje izdanje 'Pe'ahi'.

7. studenoga u klubu Močvara nastupit će bend ironičnog imena Merchandise, a koji dolaze iz Tampe, grada u Floridi poznatom po DIY Punk i Hard core sceni. Upravo sa tim zvukom su i krenuli 2008. godine okupivši oko sebe publiku underground punk/hard core scene. Međutim ljubav prema jazz i dub glazbi je vrlo brzo preokrenula njihov punkerski hard core zvuk u mračniji post punk prožet elektronskom glazbom. Sadašnji zvuk benda može se usporediti sa ranim radovima bendova The Smiths, New Order, Suicide, Joh Division dok su ih na počecima karijere uspoređivali sa Fugazi i Black Flag. Trenutno imaju potpisan ugovor sa 4AD diskografskom kućom bitnom u promoviranju cross over modernog i klasičnog RnR zvuka.

Žedno uho 24. studenog u klubu Močvara ima čast ugostiti pjevačicu karakterističnog hipnotičkog vokala Leatitiu Sadier poznatiju kao članicu svevremenskog kraut pop benda Stereolab. Glazbenu karijeru započinje krajem 80-ih godina kada je upoznala Tima Ganea, gitarista benda McCarthy s kojim je ubrzo osnovala i inovativni kraut pop bend Stereolab, a koji je bitno utjecao na mnoge obožavatelje diljem svijeta kao i na glazbenike. Kao solo izvođač iza sebe ima dva studijska albuma, a tijekom bogate i zanimljive glazbene karijere surađivala je sa nizom glazbenika i bendova nezavisne scene.

Ljubav prema RnR energiji Žedno Uho uvijek nastoji ispoljiti kroz izbor izvođača u najširem spektru različitosti i nerijetko ugodno iznenadi i ljubitelje hip hop, jazz ili IDM glazbe. 25. studenog u klubu Močvara nastupit će karizmatični raper, pisac i performer Sage Francis. Na glazbenoj sceni on je primjećen 2001. kada ujedno postaje i internetski hit sa pjesmom 'Makeshift Patriot' u kojoj kritizira američke medije tijekom terorističkog napada 11. rujna 2001. godine. Ubrzo izdaje i prvi studijski album 'Personal Journals' nakon čega ubrzo potpisuje ugovor sa punk rock diskografskom kućom Epitaf records,a za koju kasnije izdaje još tri albuma. Sage Francis jedan je od rijetkih slam pjesnika koji uživa poštovanje RnR glazbenika što je rezultiralo i gostovanjem na pjesmi 'Let Them eat war'popularnog RnR benda Bad religion

Ulaznice po pretprodajnim cijenama za sve gore navedene koncerte mogu se kupiti u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i Rockmark knjižari (Berislavićeva 13). Cijene pretprodajnih ulaznica za pojedine koncerte kao i cijene na samom ulazu su sljedeće:

Subota, 13.09. BLOUSE • 45 kuna / 60 kuna • početak u 21 sat • klub Močvara

Subota, 20.09. HAMMERHEAD w/ Peach Pit After Dark & Tanker • 45 kuna / 60 kuna • početak u 21 sat • klub Močvara

Subota, 11.10. FUTURE ISLANDS • 80 kuna / 100 kuna • početak u 21 sat • klub Močvara

Utorak, 14.10. SWANS w/ Pharmakon • 120 kuna / 150 kuna• početak u 21 sat • dvorana Jedinstvo

Srijeda, 29.10. THE RAVEONETTES • 100 kuna / 120 kuna • početak u 21 sat • klub Močvara

Petak, 7.11. MERCHANDISE • 65 kuna / 80 kuna • početak u 21 sat • klub Močvara

Ponedeljak, 24.11. LEATITIA SADIER • 45 kuna / 60 kuna • početak u 21 sat• klub Močvara

Utorak, 25.11. SAGE FRANCIS • 65 kuna / 80 kuna • početak u 21 sat • klub Močvara