OSVOJILI DOMAĆU POP SCENU

Silente - sjajan bend koji se pomalo srami vlastitog uspjeha

29.07.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Sanin i Tibor Karamehmedović, Doris Kosović, Lorena Milina, Ivuša Gojan, Šimun Končić i Ana Vlainić – jednom riječju Silente. Bend koji je, unatoč tome što postoji već devet godina, tek posljednjih godinu dana napravio pravi glazbeni bum na domaćoj sceni

Za to velik dio kolača pripada Dejanu Aćimoviću, glumcu koji je uzeo uzde u svoje ruke. Naime upravo je Aćimović zaslužan za preobrazbu benda iz lokalne atrakcije do zvijezda koje su osvojile i publiku i kritiku. Pjesme s njihovog prvog albuma 'Lovac na čudesa' do publike su doprle tek nakon što su snimili spot za pjesmu 'Još jednom' i 'Terca na tišinu'. Album im je donio tri nominacije za Porin, one u kategoriji najboljeg albuma, hita godine za pjesmu 'Terca na tišinu' i najboljeg novog izvođača. Posljednji su ponijeli kući, a od tada gotovo da nema osobe koja nije čula za Silente.

I premda su mišljenja oko benda podijeljena, posebno kada ih neki nazivaju novim glazbenim fenomenom, put do brojne publike su pronašli. Dokazuje to i brojka pregleda na Youtubeu, primjerice hita 'Terca na tišinu' s gotovo milijun i 200 tisuća klikova, ali i prepuna Tvornica kulture krajem prošle godine. A da se ni sami nisu snašli u tom rapidnom uspjehu, dokazuju njihovi javni nastupi koji upućuju na to da im, ako izuzmemo podatak da su tek u ranim dvadesetim godinama, nedostaje malo bolji PR.


U to su nas uvjerili nedavnim gostovanjem na HRT-u. Na pitanje voditeljice jesu li sretni zbog nominacije za nagradu Porin, odgovorili su: 'Još uvijek ne možemo vjerovati da se to dogodilo i da smo u kategoriji s Thompsonom. On nam je još odmalena idol i poručujemo gledateljima da ne glasaju za nas na Porinu jer ima puno bolji način da potroše te dvije kune - neka ih radije daju za poplavljena područja.' Skromnost možda jest vrlina, ali u nekim slučajevima ne valja pretjerivati. Jer bespotrebna marginalizacija svog benda, ali i diskografske nagrade te veličanje Thompsona - sve je samo ne dobar PR.

No publika simpatizira članove benda, posebno ljepuškastu braću, Sanina i Tibora. Dvadesetsedmogodišnji Sanin student je kroatistike u Zagrebu i glavni tekstopisac u bendu. Za svog četiri godine mlađeg brata Tibora reći će da je najvredniji član te da je zaslužan za 90 posto njihove glazbe. Ivuša ima 29 godina, svira bubnjeve i završava Pomorski fakultet. Dvadesettrogodišnji Šimun studira na Muzičkoj akademiji, a 28-godišnja Doris bendu se pridružila prije dvije godine, kada je napustila posao stjuardese. Dvadesetčetverogodišnja Lorena s bendom je od samih početaka, a također studira na Muzičkoj akademiji, baš kao i godinu dana starija Ana, koja svira violinu, a rodom je iz Osijeka.

Zahvaljujući talentu, energiji i ambicijama te suradnji koju su ostvarili s Dejanom Aćimovićem i producentom Nikšom Bratošem, Silente čeka sjajna budućnost na domaćoj glazbenoj sceni, na kojoj su aktualnim albumom postavili visoke standarde.