TRUST U MOČVARI

Naočit Kanađanin zaslužio povjerenje zagrebačke publike

01.06.2014 u 14:09

Bionic
Reading

Ne tako davno duo, a danas solo projekt - Trust aka Robert Alfons - kao što i samo ime projekta kaže, sinoć je osvojio povjerenje nemalog broja posjetitelja njegova koncerta u Močvari u sklopu europske turneje na kojoj promovira aktualni 'Joyland'

Umjesto prethodno najavljenog 'sisačkog vinil frika' Jasmina Mahmića (Le Chocolat Noir), sinoć je 'uletio' njegov sugrađanin i sudionik u njihovu zajedničkom elektro-pop projektu (Florence Foster Fan Club), Saša Rajković aka Zarkoff, kao predgrupa nastupu Trusta. Ovaj elektro zanesenjak iz Siska sinoć je privukao zamjetno mnogo ljudi na močvarni podij te je svojim mračnim synth pop nastupom pošteno razgibao okupljene za nastup Trusta, čiji se koncert lagano transformirao u jednosatni party.

Zarkoff

Trust je nekoć postojao kao duo sačinjen od Roberta Alfonsa i Maye Postepski, čija je kratka suradnja iznjedrila EP 'Candy Walls', a naposlijetku i debitantski album 'TRST'. Postepski je u to vrijeme paralelno djelovala na spomenutom projektu, uz bubnjarski rad u bendu Austra. Prioriteti se mijenjaju i Postepski se u međuvremenu u potpunosti posvećuje Austri, ostavljajući Alfonsa da sam tumara bespućima goth elektronike. Izuzevši povlačenje Maye Postepski iz Trust projekta, ona zapravo i nije predstavljala toliko bitnu stavku u tadašnjem duu, s obzirom da aktualni album 'Joyland' pretjerano ne odskače od LP prvijenca 'TRST'. Iz svega toga da se zaključiti da je Robert Alfons jedini i najbitniji 'mastermind' koji se krije iza 'povjerenja'. Naspram prvijenca 'TRST', 'Joyland' je produkcijski dotjeraniji, zvukovno pročišćen i bogat radiofoničnim melodijama s elektronskim predznakom, a Alfonsova početnička glazbena formula ne mijenja se ni s drugim nosačem zvuka.

Negdje oko pola 1 Alfons se popeo na Močvarinu pozornicu u društvu bubnjarke i synth djevojke, uz pratnju bljeskajućih ledica duginih boja, umjetnog dima i natruha neizostavnog stroboskopa tijekom cijelog jednosatnog nastupa. Da se Trustov koncert/party ne svede samo na izvođenje stvari s aktualnog 'Joylanda', trojac na pozornici je publici u sat vremena prezentirao i par stvari s albumskog prvijenca. Suštinski, Alfons posjeduje sposobnost da uspije izbaciti neke druge, srodne izvođače iz niša na koje cilja. U prvom redu to mu uspijeva u pogledu specifičnog vokala, specifičnog u smislu uspješnog koketiranja s ustaljenim obrascima onoga što se zna kao ženski ili muški vokal. Da niste upoznati s činjenicom da iza svake vokalne vratolomije stoji jedino i samo Alfons (ako govorimo o kompletnom 'Joylandu'), zaista biste na prvu loptu rekli da je u pojedinim stvarima riječ o muško-ženskoj vokalnoj kolaboraciji. Uživo taj unikatan Alfonsov vokal također dolazi do izražaja, ali ipak u nešto prigušenijoj verziji. No da ne ostane samo na vokalnim egzibicijama, bilo je tu i plesnih. Alfons se pošteno oznojio, kao i močvarna publika koja je silnu količinu energije koja se širila iz smjera pozornice apsorbirala i slala natrag u eter.

Za dobru postkoncertnu atmosferu pobrinuo se Topli rat! - mlađa sestra Hladnog rata, mračnog elektro/synth pop tulum programa Žive muzike, koja nam je u suradnji s koncertnim promotorom Lynx Lynx music omogućila da sinoć svi skupa uživamo u domaćem nastupu i ljepoti one-man projekta, traženoj festivalskoj robi - Trustu. 



335620,335227,334397,334336